Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Cheie, contact, sales! Cum relansam industria auto din Romania?

Piata auto a masinilor la mana a doua a cunoscut aproape in fiecare an o apreciere a volumelor, de cele mai multe ori in detrimentul celor noi. Anul trecut, inmatricularile de autoturisme second-hand au urcat cu aproape 30% la peste 221.000 de masini, in timp ce piata autoturismelor noi a continuat declinul, spre 57.000 de masini inmatriculate.

Avand in vedere ca romanii in general doresc sa achizitioneze masini la mana a doua sub 10.000 de euro si chiar sub 5.000 de euro, multe dintre acestea ascund capcane, ce pot fi depistate doar in urma unor verificari in centrele oficiale ale marcii respective. In plus, pe langa cele importate, in Romania s-au tranzactionat peste 200.000 de masini la mana a doua, inmatriculate anterior in Romania.

Astfel, in timp ce vanzarile de masini noi nu au depasit pragul de 60.000 de unitati, in total piata automobilelor second-hand a depasit pragul de 400.000 de unitati in 2013. Potrivit Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile, daca cel putin  jumatate din importurile de masini vechi s-ar „transfera” catre piata masinilor noi, s-ar reduce puternic numarul dealerilor aflati in insolventa si ar creste incasarile bugetare deoarece spre deosebire de cei ce importa masini pe „persoana fizica”, acestia platesc impozite si sustin cel putin zece salariati.