Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Pensiile Facultative ca beneficiu pentru angajaţi: perspective şi potenţial de dezvoltare în România

Cu un potenţial ridicat de dezvoltare în România, pensiile facultative sunt o opţiune tot mai interesantă de economisire pentru un trai mai bun la vârsta pensionării.  Astfel, pensiile facultative le oferă românilor oportunitatea să contribuie cu până la 15% din salariul brut pentru a economisi pentru pensie, în plus faţă de pensia de stat şi de pensia privată obligatorie, care se acumulează într-un cont individual prin virarea, în prezent, a 5% din contribuţiile pentru asigurari sociale.

În prezent, există o bază solidă pentru dezvoltarea sistemului de pensii private în următorii ani într-un ritm mai rapid decât până în prezent, într-un context în care românii au de unde alege o pensie administrată privat care să raspundă necesităţilor şi aşteptărilor pe care le au pentru viitor, iar activele sunt administrate prudenţial şi randamentele înregistrate de fonduri sunt foarte bune, cu o medie anuală, de la lansare şi până în prezent, de peste 10% pentru pilonul II şi de aproape 8% pentru pilonul III. În acelaşi timp, odată cu creşterea cotei de contribuţie la pilonul II la 6% în 2016, implementarea reformei pensiilor începută în 2008 se va finaliza, iar participanţii vor deveni mai atenţi la rolul pensiilor private în planul lor financiar pe termen lung.

În acest context, rolul angajatorilor este esenţial pentru a sprijini românii să se implice activ în asigurarea unui trai mai bun la pensie. În prezent, aproximativ 61,1% din contribuţiile la fondurile facultative de pensie sunt plătite de angajatori, în timp ce 38,9% dintre participanţi au plătit singuri contribuţiile în primul semestru din 2015. Astfel, angajatorii pot deveni un catalizator important de creştere a pieţei pensiilor facultative, pe măsură ce vor integra tot mai mult pensia facultativă în pachetele de beneficii extra salariale acordate angajaţilor.