Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Provocările României. Ferestrele de oportunitate. Creşterea economică. Brexit. Securitatea energetică. Pol de stabilitate în regiune. Cum profităm de ele ?

În condiţiile unei Europe care stagnează, România reuşeşte să aibă cea mai mare creştere economică din UE, trend care se va menţine. De asemenea, într-o lume unde crizele politice şi economice apar în fiecare zi, România are atuul unei ţări stabile. 

Dintr-o fisură a Europei, Brexitul poate deveni o fereastră de oportunitate pentru România de a arăta că are o piaţă mare, cu potenţial de creştere care poate furniza bunuri şi servicii către toată piaţa europeană. România a arătat că poate fi o destinaţie bună pentru investiţii, chiar şi cu valoare adăugată mare.

Deşi este un subiect politic fierbinte, Marea Neagră este o oportunitate bună pentru România pentru a atrage investiţii în energie, ca alternativă la alte proiecte.

Oportunistic, pentru România, crizele politice din Ucraina şi Turcia pot să constituie un bun prilej de a susţine piaţa românească ca destinaţie de investiţii, oferind stabilitate.

Dincolo de aceste lucruri, cel mai important obiectiv pentru România este dezvoltarea internă. Deşi zece judeţe din România au redus din decalajele economice faţă de Uniunea Europeană, celelalte 32 de judeţe au rămas în urmă.

Provocarea internă este de a avea un proiect de dezvoltare şi apoi un plan de execuţie şi implementare pentru a susţine zonele unde dezvoltarea întârzie.

Acest proiect ar putea atrage investiţii foarte mari având în vedere costurile reduse de finanţare şi lichiditatea abundentă din piaţa financiară, dar mai mult decât atât ar putea constitui un motiv pentru a readuce în ţară o parte din cei 3 milioane de români care muncesc în străinătate.

România trebuie să demonstreze românilor că pot reveni în ţară şi să-şi folosească experienţa acumulată în Occident pentru a deschide afaceri şi a schimba faţa multor zone.