Ziarul Financiar organizează a noua ediţie a ZF Pharma Summit, un eveniment care reuneşte timp de două zile cei mai mari jucători din domeniul sănătăţii, de la autorităţi, medici, reprezentanţi ai spitalelor private şi publice, reprezentanţi ai companiilor farmaceutice şi ai pacienţilor.
Criza sanitară generată de răspândirea noului coronavirus a prins sistemul de sănătate din România slab dezvoltat, luptându-se în continuare cu infecţii intraspitaliceşti, lipsa resursei umane, a materialelor sau a medicamentelor.
Pandemia de Covid-19 a scos la iveală şi vechile probleme din domeniul medical, management prost al spitalelor de stat, un sistem privat puternic doar la vârf, prin marii operatori, dar fără forţă de reacţie în cazul clinicilor mici. Iar lipsa de organizare în gestionarea crizei s-a văzut încă de la primele cazuri, când însuşi ministrul Sănătăţii, medicul Victor Costache, şi-a dat demisia.
Ulterior, au apărut şi proceduri pentru a ţine sub control pandemia, o parte dintre spitale au fost transformate în unităţi care au primit doar pacienţi cu noul virus, iar câteva spitale au fost trecute sub conducere militară pentru că au devenit adevărate focare de infecţie pentru medici şi pacienţi.
Ce am învăţat din această lecţie a pandemiei? Ziarul Financiar organizează videoconferinţa ZF Pharma Summit Sistemul medical romanesc în vremea pandemiei şi dezbate alături de actorii din sănătate care sunt lucrurile care nu au funcţionat în criza sanitară prin care trecem şi cum pot fi ele îmbunătăţite.
La videoconferinţa organizată de ZF vor participa reprezentaţii autorităţilor, ai spitalelor de stat şi cele private, dar şi ai industriei de medicamente din întreg lanţul farma, de la producători, distribuitori şi retailerii de medicamente.
Ce se poate îmbunătăţi „din mers” în spitalele de stat pentru a ţine sub control răspândirea virusului, în condiţiile în care presiunea pe sistem nu scade, cu sute de cazuri zilnice de infectare? Cum se vor schimba circuitele din spitale, dar şi banii alocaţi din bugetul statului?
Va deveni sănătatea o prioritate şi pe hârtie, la calculul bugetului, nu doar în declaraţii?
Doar 11,4 mld. lei au intrat în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, o scădere de 23% faţă de 2019. Pentru a răspunde crizei sanitare, bugetul ministerului Sănătăţii a mai fost suplimentat pentru medicamente şi materiale de protecţie, însă măsura a venit să trateze lipsa de finanţare, nu să o prevină.
Sistemul privat de sănătate, o piaţă de 7 miliarde de lei anual, a intervenit, prin jucătorii de la vârful clasamentului în criza sanitară, intrând în programul national de testare pentru depistarea virusului. Totuşi, au fost şi jucători mici care nu au rezistat în timpul pandemiei şi au închis uşile clinicilor. Cum se pot îmbina cele două sisteme – public şi privat – pe timp de criză ş ice soluţii sunt pentru repornirea motoarelor operatorilor medicali privaţi vom dezbate la conferinţa ZF.
După o perioadă în care sectoarele producţiei şi distribuţiei de medicamente, până la pacientul final, au fost printre puţinele care au avut motoarele turate la maximum, Ziarul Financiar dezbate care au fost provocările industriei farma şi ce putem transforma în oportunităţi pentru a consolida un domeniu de importanţă strategică – piaţa medicamentelor.
Când graniţele s-au închis, iar fiecare ţară şi-a protejat producţia de medicamente – „arma de luptă” cu noul inamic global, unde se află România? Care este potenţialul ţării, având istoria de câteva decenii în industria de medicamente? Ce oportunităţi de investit sunt acum şi cine sunt beneficiarii acestora?
Chiar dacă actualul context nu mai permite conferinţele în forma în care am obişnuit participanţii, Ziarul Financiar aduce la aceeaşi masă, virtuală, reprezentanţi ai autorităţilor, ai sistemelor public şi privat, ai industriei farmaceutice pentru a dezbate care au fost cele mai mari provocări în pandemie, cum s-au adaptat, ce lecţii au învăţat şi ce trebuie să urmărim pe termen scurt şi mediu.
Sub ameninţarea unui nou val al pandemiei, odată cu sezonul rece, dezbatem alături de actorii din sănătate ce soluţii putem găsi pentru a controla răspândirea virusului.