Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

ZF TOP TRANZACTII

Activitatea de fuziuni şi achizitii măsoară cel mai bine gradul de interes al investitorilor străini pentru economia unei ţări, dar poate fi considerată şi un barometru pentru gradul de maturitate al companiilor locale.

Cu cât economia merge mai bine iar companiile sunt mai solide, cu atât investitorii, fie că este vorba despre cei financiari sau strategici, vor fi mai interesaţi să cumpere, iar piaţa se va dezvolta.

Peste 500 de tranzacţii prezentate în 15 ani.

Sute de miliarde de euro tranzactionaţi.

Cele mai mari case de avocatură. Cei mai activi consultanţi.

Poveşti nespuse din spatele tranzacţiilor de succes.

 

Ajuns la cea de-a 15 ediţie, evenimentul Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.

 

Piaţa de fuziuni şi achiziţii este aşteptată să crească în acest an, după un 2020 dificil, marcat de pandemia de Covid-19 care a dus la amânarea sau chiar la anularea unor tranzacţii. În ceea ce priveşte 2021 însă, cei mai mulţi executivi şi antreprenori sunt optimişti. România rămâne atractivă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru cei financiari, aceştia având în continuare oportunităţi semnificative de consolidare.

Piaţa locală şi cea regională sau europeană merg mână în mână cu economia şi consumul privat. Astfel ele se aflau într-un moment bun înainte ca pandemia să lovească.

În 2020, impactul acestui eveniment mondial a fost resimţit, mai ales în primul semestru. În a doua parte a anului însă interesul investitorilor a revenit. Pe piaţa de M&A din România s-au semnat anul trecut circa 100 de tranzacţii cu o valoare totală de aproximativ 3 mld. euro, conform calculelor ZF pe baza datelor publice şi a estimărilor din piaţă. Se vede o scădere faţă de 2019, însă nu pe măsura estimărilor iniţiale.

Piaţa este însă, ca de obicei, puternic concentrată la vârf.

Piaţa din România este redusă ca dimensiuni, chiar şi în anii normali – fără crize sau pandemii – astfel că poate fi influenţată de semnarea sau din contră de amânarea ori de anularea unei tranzacţii de mari dimensiuni.

Din datele ZF, cele mai mari valori înregistrate vreodată în România capitalistă de piaţa de M&A au fost de circa 6 mld. euro în anii de boom economic 2007-2008. Apoi, în criză piaţa a picat, pentru a reveni pe plus în ultimii cinci-şase ani când tot mai mulţi investitori strategici şi financiari care stăteau pe cash şi-au întors faţa către România. Totuşi, valorile de atunci nu au mai fost atinse niciodată, deşi diferenţele s-au redus considerabil.

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali