Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Transportul rutier, transportul feroviar, cel naval şi aerian se află în faţa unei provocări istorice: cum să găsească soluţii pentru a reduce poluarea.

Transporturile sunt responsabile de circa un sfert din emisiile de CO2, iar pentru transporturile rutiere pe distanţe lungi motoarele electrice încă nu sunt o soluţie viabilă. Vehiculele care funcţionează pe bază de gaz natural comprimat sau gaz natural lichefiat (GNC/GNL) reprezintă cea mai bună variantă, sunt de părere transportatorii rutieri. Sectorul de transporturi rutiere trebuie să îşi reducă amprenta de carbon cu 90% până în 2050, pentru a contribui la atingerea scopurilor din Green Deal.

Transportul feroviar, un sector strategic, văzut de Uniunea Europeană ca vector pentru tranziţia verde şi ca alternativă la transportul rutier, care este mai poluant, a fost neglijat în România ultimilor 30 de ani, astfel că investiţiile trebuie să fie masive.

Pe cale aeriană, transporturile traversează una dintre cele mai tulburi perioade din existenţa lor, din cauza pandemiei, dar şi acolo este loc de îmbunătăţiri pentru a contribui la reducerea emisiilor.

În ceea ce priveşte transporturile rutiere, Administraţia Fondului pentru Mediu a decis anul acesta suplimentarea bugetului alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Plus, după ce bugetul alocat persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Plus, de 400 de milioane de lei, dublu faţă de anul trecut, a fost rapid epuizat.

La nivel individual, cetăţenii caută soluţii sustenabile, însă ce se întâmplă cu reţelele de transport în comun, cu firmele de taxi, cu marii operatori feroviari sau aerieni? Cum se implică ei în tranziţia către o economie cu mai puţine noxe şi cu mai multă energie pusă la treabă?

Ce alternative există la variantele clasice şi poluante de transport? Dar actorii privaţi? Care este viitorul maşinilor electrice? Ce impact are programul Rabla Plus pentru impulsionarea acestei pieţe? Ce investiţii este pregătit statul să facă? Dar producătorii de autobuze sau de camioane?

Sunt întrebări la care căutăm răspunsuri în videoconferinţa ZF „Provocările transportului verde. Cum vom putea transporta mărfurile şi oamenii cu emisii de carbon zero?”, realizată în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

 

 

 

Află mai multe
SPEAKERI
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali