Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER SILVER PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE
Parteneri suport
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers Summit'14: Marea Curatenie!

Anul 2013 a debutat cu o mega-tranzactie cu credite neperformante de o jumatate de miliard de euro. Este cea mai mare operatiune individuala de curatare a portofoliului unei banci si fara indoiala constituie semnalul de inceput al unei perioade de "mare curatenie" in sistemul bancar. Ultimele date de pe piata arata ca aproape unu din patru credite din registrele bancilor a esuat pana acum in categoria neperformantelor, iar tendinta de deteriorare a portofoliilor nu s-a oprit in ciuda cresterii economice altminteri incurajatoare raportate de Statistica si a eforturilor BNR de a grabi scaderea dobanzilor la lei.

Creditele neperformante au devenit asadar problema-cheie a sistemului bancar, evidentiata ca atare de toate marile institutii financiare internationale care lucreaza cu Romania si care au sustinut puternic sectorul financiar in ultimii ani. Experti ai FMI, BEI, BERD, IFC, dar si ai Comisiei Europene pledeaza pentru implementarea unor solutii de curatare a portofoliilor fara de care relansarea creditului pare imposibila si au purtat discutii in acest sens cu Banca Nationala.

De altfel, intreaga comunitate bancara este de acord ca sistemul nu poate reporni creditarea atat timp cat nu scapa de povara creditelor pe care realmente nu le mai poate recupera si care au fost deja integral acoperite cu provizioane. Aceasta este si zona din bilanturile bancare spre care se va indrepta planul de actiune pregatit in acest moment de BNR in consultare cu FMI si CE in incercarea de a da un suflu nou industriei.

Daca planul reuseste, 2014 are sanse sa marcheze o adevarata schimbare la fata a sistemului pentru ca asa cum arata ultimele semnale cumparatorii specializati in administrarea activelor proaste sunt cu ochii pe aceasta piata si este doar o chestiune de timp sa se intelegea cu bancile asupra preturilor.
 
A treia editie a conferintei ZF Bankers Summit isi propune sa atace cea mai acuta vulnerabilitate a sistemului bancar din acest moment si sa exploreze prin dialogul direct cu cei mai avizati reprezentanti ai industriei caile posibile pentru o adevarata curatare a bilanturilor bancilor ca preconditie esentiala pentru un nou inceput.
Actorii principali ai discutiilor nu pot fi altii decat managerii de risc si expertii in administrarea de active cu probleme - care au devenit in ultimii ani cei mai cautati profesionisti din sectorul bancar si pentru care sefii de HR nu se mai uita la bani pentru a-i recruta pe cei mai buni.


Toate bancile mari si-au infiintat divizii specializate si corpuri de zeci si sute de specialisti pe diferite industrii, foarte bine platiti si care nu au alta misiune decat sa gaseasca cele mai avantajoase solutii pentru creditele neperformante - restructurare sub diverse forme si continuare a eforturilor de sustinere a debitorilor, vanzare a creantelor catre firme specializate in recuperare, executare silita si vanzare a garantiilor - asadar aceasta este cea mai fierbinte chestiune a momentului.

Incurajat de succesul primelor doua editii, ZF Bankers Summit va aduce sub lupa toate aceste unghiuri ale problemei care framanta lumea bancara. Presedinti de banci, oficiali ai Bancii Nationale, vicepresedinti responsabili cu managementul riscului, sefi ai diviziilor de workout, manageri ai firmelor specializate in recuperare de creante, avocati, fonduri de investitii cu expertiza in domeniu, experti ai institutiilor financiare internationale vor fi actorii celor doua zile de discutii dense din care ZF va cauta sa scoata la lumina raspunsuri la cele mai sensibile intrebari ale anului bancar 2014.