Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PRINCIPAL PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Birouri şi Rezidenţial’20

Ziarul Financiar organizeaza in septembrie cea de-a cincea editie a Conferintei “ZF Birouri si Rezidential”. Vom dezbate, alaturi de cei mai importanti jucatori din domeniu, bilantul pietei imobiliare in 2019 si 2020 alaturi de impactul pandemiei de coronavirus asupra pietei constructiilor si dezvoltarilor de noi proiecte.
De asemenea, vom aborda si sectorul constructiilor, strategii de marketing in domeniul imobiliar, precum si aspecte fiscale si legislative specifice pietei imobiliare.
Birourile si componenta de HR. 
 

Cum atragem si pastram angajati cu ajutorul birourilor de calitate. Ce cauta angajatii in 2020 si 2021? Ce solutii pentru mentinerea sigurantei sanitare s-au implementat si urmeaza sa se implementeze? Cu ce noutati vin pe piata locala pentru a asigura siguranta la locul de munca?

Este din nou timpul marilor tranzactii de birouri? Cum evolueaza randamentele pe piata de office?

In Bucuresti in cladirile moderne de birouri lucreaza circa 300.000 de angajati, iar cei mai multi dintre ei lucreaza in zona statiei de metrou Aurel Vlaicu - cea mai aglomerata statie de metrou din Bucuresti, cu peste 8 mil. calatorii anual. O analiza recenta a ZF arata insa ca traficul in statia de metrou Aurel Vlaicu era in iulie 2020 la 40% din traficul de anul trecut.

Cererea totala de spatii de birouri din Capitala a marcat in S1/2020 o scadere cu aproape 28%, pana la putin peste 124.000 de metri patrati, in timp ce cererea noua s-a redus la jumatate, sub 45.000 de metri patrati, arata datele Colliers International.

La nivelul tarii, noile spatii de birouri livrate in prima jumatate a anului au fost de aproape 105.000 de metri patrati, consultantii Colliers International estimand o stagnare la nivelul contractelor noi, cu exceptia companiilor care sunt presate sa se mute sau sa se extinda, in contextul in care reprezentantii acestora nu au claritate asupra modului in care se va desfasura activitatea angajatilor in viitor sau asupra modului in care va evolua businessul.

In ceea ce priveste activitatea de constructie din piata de birouri, aceasta a continuat aproape normal in primavara, chiar si in contextul blocajului generat de pandemie, si ca nu exista intarzieri majore pentru cladirile planificate sa se finalizeze in 2020, cu un potential de livrare a aproximativ 230.000 de metri patrati de spatii, in principal deja contractate integral sau in cea mai mare parte pre-inchiriate.

Din cei aproape 105.000 de metri patrati de spatii moderne de birouri livrati in S1/2020, cea mai mare parte s-a realizat in T1/2020. Doua treimi din suprafata totala livrata vine din proiectul Ana Tower si din faza a treia a proiectului Campus al Globalworth.

Pe langa scaderea cererii in contextul in care companiile trebuie sa faca fata incertitudinilor, un alt aspect care ar putea pune presiune asupra cererii viitoare ar putea fi cresterea suprafetelor aflate la  subinchiriere. Acest lucru vine din faptul ca unele companii care s-au mutat in ultimii ani au inchiriat si un spatiu suplimentar care sa acopere nevoia in cazul in care continua angajarile si extinderea businessului; acum, cand aceste planuri par sa nu mai fie fezabile, e posibil sa devina disponibile destul de multe spatii pentru subinchiriere. In plus, munca de acasa, fie cateva zile pe saptamana sau in regim permanent (in perioada aceasta de stare de alerta), ar putea de asemenea contribui la cresterea disponibilitatii unor spatii ocupate anterior.

Desi este posibil ca anul viitor sa nu aduca prea multe schimbari, deoarece majoritatea companiilor nu se vor extinde si nici nu vor lua decizii pe termen scurt.

Munca de acasa la scara larga va continua in companii, iar cateva zile pe saptamana de lucru remote oferite angajatilor, impreuna cu o optimizare a spatiului inchiriat, ar putea sa conduca la o reducere a spatiului necesar pentru birouri in viitor. Exista totusi cateva argumente care, cel putin pentru unii angajatori, explica nevoia de mai mult spatiu (de exemplu, dorinta de a avea si in pandemie un birou pentru toti angajatii, ceea ce necesita de fapt inchirierea de spatii suplimentare, mai ales daca acest lucru este solicitat de catre compania mama). Mai mult, munca de acasa nu poate inlocui pe deplin importanta pe care o au birourile, ca mediu pentru construirea de echipe, mentorat si cultura corporativa.

Anul 2019 a fost al saselea consecutiv de crestere la nivel national in cazul livrarilor de noi locuinte, in timp ce in Bucuresti a fost al noualea an la rand cand dezvoltatorii au construit tot mai multe case si apartamente, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

La nivelul anului trecut s-au livrat 67.512 noi locuinte la nivel national, in crestere cu 13% fata de anul anterior. Mai mult, anul trecut s-a inregistrat si cea mai mare crestere a numarului de noi locuinte livrate dupa 2008-2009, potrivit INS.

In ceea ce priveste piata din Capitala, anul trecut s-au livrat in Bucuresti si Ilfov peste 14.800 de noi locuinte, in crestere cu 32% fata de anul anterior, aceasta fiind cea mai mare crestere dupa cea de 42% din 2013. Mai mult, cresterea are loc si intr-o perioada in care receptia lucrarilor a fost realizata mult mai greu decat in anii anteriori.

Pe de alta parte, daca problema cu Covid-19 va afecta intr-o mai mica masura piata, compania de consultanta imobiliara SVN Romania, se asteapta ca in 2020 sa fie finalizate peste 16.500 de noi locuinte. Acest numar ar putea fi atins mai ales avand in vedere ca inca de la finalul anului 2019 se vindeau locuinte ce urmeaza a fi finalizate in 2021.

 

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali