Bogdan Chiriţoiu ocupă de la jumătatea anului 2009 funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, după ce anterior a ocupat funcţia de consilier de stat în administraţia prezidenţială, atât în cadrul departamentului de planificare şi analiză politică, cât şi în cel de politici economice şi sociale. Este doctor în Economie cu specializarea în relaţii Economice Internaţionale, dar studiile sale includ şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila, Bucureşti.
În mandatul său, Consiuliul Concurenţei a acordat cea mai mare amendă din istoria istituţiei. La începutul anului 2012 marile companii petroliere locale au fost sancţionate cu peste 200 de milioane de euro.
-
Presedinte, Consiliul Concurenţei
-
Director Direcţia Ajutor de Stat, Consiliul Concurenţei
.
-
Director General, Direcţia Generală Ajutor de Stat, Ministerul Finanţelor Publice
Irina Avram lucrează în domeniul ajutorului de stat din anul 2000. Începând cu anul 2004 activează în cadrul Direcţiei Generale de Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor. A fost implicată în elaborarea primului Raport al Ajutoarelor de stat acordate de România elaborat în anul 2001, în procesul de elaborare a schemelor de ajutor de stat/ajutoare individuale administrate de Ministerul Finanţelor, a notificărilor către Comisia Europeană pe diferite măsuri de ajutor de stat în vederea obţinerii deciziilor de autorizare, precum şi procesul de implementare a schemelor de ajutor de stat coordonând etapele de selecţie a beneficiarilor, plată a ajutorului de stat şi monitorizarea menţinerii investiţiilor.
Este director general al Direcţiei Generale Ajutor de Stat din cadrul Ministerului Finanţelor din anul 2017.
-
Managing Partner, Guia Naghi si Partnerii
Manuela GUIA – Managing Partner Guia Naghi and Partners
Manuela este recomandată de principalele publicaţii juridice internaţionale ca specialistă de top în domeniul dreptului concurenţei şi ajutorului de stat, fiind recunoscută pentru experienţa sa semnificativă cu privire la toate caracteristicile complexe ale domeniului. Manuela oferă asistenţă constantă clienţilor săi în timpul investigaţiilor, inspecţiilor şi notificărilor privind concentrările economice, a condus şi finalizat cu succes negocieri pentru angajamente, a reprezentat clienţi în faţa Consiliului Concurenţei pentru toate tipurile de proceduri, inclusiv în timpul audierilor în plen, acordând asistenţă juridică atât privind conformarea cu legislaţia aplicabilă, cât şi în materie de litigii. În acelaşi timp, Manuela a condus mai mult de 10 ani echipa de avocaţi clasată pe locul 1 în România în domeniul dreptului concurenţei.
Cu privire la expertiza sa în legătură cu ajutorul de stat, Manuela a asistat cu succes diferiţi clienţi din industria cinematografică în redactarea propunerilor pentru scheme de ajutor de stat adoptate în anul 2018. De asemenea, Manuela a asistat clienţi din industria utilizatorilor de energie intensivă atât cu privire la identificarea şi analizarea posibilităţilor pentru propunerea schemelor de ajutor de stat în legătură cu legislaţia UE, cât şi şi la pregătirea unei scheme de ajutor de stat pentru consumatorii de energie intensivă.
Manuela deţine o înaltă calificare profesională privind menţinerea legăturilor cu autorităţile relevante din sectoare reglementate, este recunoscută ca având un talent oratoric foarte dezvoltat şi a profesat ca lector universitar pentru multe generaţii de studenţi masteranzi.
De asemenea, Manuela este recunoscută ca singura femeie avocat din România în Top 100 Femei Avocat din lume în domeniul Antitrust de către Global Competition Review.
Bio complet aici
-
Partener, Guia Naghi şi Partenerii
Otilia este specializată în dreptul concurenţei şi ajutor de stat, drept comercial, proprietate intelectuală, retail şi protecţia consumatorilor, precum şi achiziţii publice, alăturându-se echipei GNP începând cu luna iulie 2020.
Pe parcursul carierei sale, Otilia a fost implicată în numeroase investigaţii de concurenţă de mare anvergură din industria de retail şi FMCG, sectorul telecomunicaţiilor, asigurări şi leasing, petrol şi gaze, turism, industria cinematografică etc.
Cu privire la expertiza sa în legătură cu accesarea măsurilor de ajutor de stat, Otilia a oferit servicii de asistenţă şi consultanţă în legătură cu analiza testului investitorului privat în contextul unei majorări de capital social pentru trei companii de stat active în piaţa de construcţii cu sediul în Bucureşti. Recent, Otilia a oferit şi servicii de asistenţă şi reprezentare a unor importanţi jucători în sectorul transportului aerian şi feroviar în vederea accesării unor măsuri de ajutor de stat individual care să compenseze pagubele suferite ca urmare a crizei generate de pandemia COVID-19.
Bio complet aici
-
Partener, ReedSmith Bruxelles
Christian este partener în cadrul practicii de concurenţă, antitrust şi ajutor de stat din cadrul biroului ReedSmith din Bruxelles şi oferă consultanţă cu privire la toate aspectele legate de legislaţia UE şi internaţională în materie de concurenţă şi de control al concentrărilor economice, de ajutoare de stat şi achiziţiile publice din UE, precum şi consultanţă cu privire la aspectele de regulatory.
Cu o experienţă de peste 20 de ani, Christian asistă clienţii de la planificarea strategică până la finalizarea concentrărilor economice, a asocierilor în participaţiune, a restructurărilor şi a achiziţiilor publice, precum şi cu privire la aspectele legate de conformarea cu legislaţia în materie de concurenţă în sistemele de distribuţie şi în alte tranzacţii comerciale din Europa (acorduri de cooperare, licenţe, vânzări/marketing), în investigaţii privind cartelurile şi abuzurile de poziţie dominantă şi în cazurile de ajutoare de stat.
Christian a reprezentat atât clienţi internaţionali, cât şi şi naţionali în faţa Comisiei Europene şi a autorităţilor germane şi austriece din domeniul concurenţei într-o serie de sectoare industriale, inclusiv energie, transporturi (în special transport maritim), industria auto, bunuri de consum şi electronice, comerţ cu amănuntul, produse farmaceutice, industria prelucrătoare, resurse naturale, produse chimice şi petrochimice. În ceea ce priveşte aspectele de regulatory, Christian se concentrează în principal pe chestiuni legate de cel de-al treilea pachet energetic şi de punerea în aplicare a acestuia, precum şi pe toate celelalte acte legislative legate de piaţa internă a energiei, inclusiv normele privind achiziţiile publice.
Bio complet aici