Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTNER BRONZE
Share event
DESPRE EVENIMENT

Finanţarea agriculturii, bloc-start: încotro se îndreaptă investiţiile?

 

România are peste 15 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru investiţii în mediul rural, iar în ultimul exerciţiu financiar 2014 – 2020, România a avut la dispoziţie aproximativ 9 miliarde de euro pentru investiţii în sate. Programele guvernamentale Agro IMM Invest şi Rural Invest au fost îmbrăţişate de fermieri, astfel că o videoconferinţă dedicată investiţiilor este necesară în contextul actual.

Fie că fac investiţii din surse proprii, nerambursabile sau împrumutate, agricultorii români nu se opresc din a creiona şi materializa proiecte de investiţii, pentru că, susţin ei, este greu să te opreşti când te uiţi la reuşite. Astfel, bugetul de investiţii este cel mai important element din businessul lor, pentru ca nevoile ori ideile noi ale managerilor să devină tangibile. În acest context, ZF şi BRD îşi propun să realizeze o videoconferinţă în care să discute despre finanţarea agriculturii, de la scară mică la scară mare.

În primul rând, pe masa discuţiilor vor fi puse finanţarea europeană şi cea guvernamentală, pentru că imboldul pentru a face investiţii de la zero sau de a continua investiţiile în integrare, care duce la creşterea valorii adăugate, este dat de sintagmele „nerambursabil”, respectiv „cu garanţii de la stat”. Însă, o mare importanţă pentru investiţii o au şi creditele bancare, care datorită rapidităţii cu care se acordă îi asigură unui antreprenor siguranţa că nu va rata o oportunitate.

În plus, dat fiind că agricultura românească este puternic polarizată şi peste 90% din numărul total de ferme este reprezentant de ferme care nu au o formă juridică şi practic sunt de subzistenţă, videoconferinţa îşi propune ca în a doua parte să facă „zoom” pe România rurală, în care degradarea este inevitabilă fără a identifica la timp problemele şi soluţiile de a-i schimba din mers traectoria.

 

 

Află mai multe
TEME DE DISCUTIE
  • Ce fel de fonduri nerambursabile au la dispoziţie fermierii pentru agricultură din noul Plan Naţional Strategic? 
  • Este nevoie de o reformă a plăţilor directe?
  • Cum se pot împărţi în mod corect plăţile directe între fermieri mari, mijlocii şi mici?
  • Cum pot deveni plăţile directe mai eficiente ca să încurajeze procesarea locală a materiilor prime? 
  • Ce posibilităţi de finanţare sunt pentru agriculturii în sistemul bancar?
  • Ce finanţări speciale ofera băncile? Cum este piaţa de micro-finanţări pentru agricultură?
  • Când poate fi asigurat consumul local de alimente 100% din producţia internă?
  • Cum poate fi „resuscitată” zootehnia?
  • Specializare sau integrare: cum creşte valoarea adăugată din agricultură fiecare model de business?
  • Ce fel de investiţii sunt necesare rapid în agricultură?
  • Cum putem duce dincolo de agricultură de subzistenţă comunele României? Îşi poate asigura o familie traiul din turism de scară mică şi valorificarea produselor din gospodărie?
  • Ecoturism, care înglobează turismul gastronomic şi oenologic, microindustrializarea, Farm to fork, ar putea fi soluţii viabile?

 

 

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali