Videoconferinta ZF BRD Finanţarea agriculturii, bloc-start: încotro se îndreaptă investiţiile?
Finanţarea agriculturii, bloc-start: încotro se îndreaptă investiţiile?
România are peste 15 miliarde de euro prin Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru investiţii în mediul rural, iar în ultimul exerciţiu financiar 2014 – 2020, România a avut la dispoziţie aproximativ 9 miliarde de euro pentru investiţii în sate. Programele guvernamentale Agro IMM Invest şi Rural Invest au fost îmbrăţişate de fermieri, astfel că o videoconferinţă dedicată investiţiilor este necesară în contextul actual.
Fie că fac investiţii din surse proprii, nerambursabile sau împrumutate, agricultorii români nu se opresc din a creiona şi materializa proiecte de investiţii, pentru că, susţin ei, este greu să te opreşti când te uiţi la reuşite. Astfel, bugetul de investiţii este cel mai important element din businessul lor, pentru ca nevoile ori ideile noi ale managerilor să devină tangibile. În acest context, ZF şi BRD îşi propun să realizeze o videoconferinţă în care să discute despre finanţarea agriculturii, de la scară mică la scară mare.
În primul rând, pe masa discuţiilor vor fi puse finanţarea europeană şi cea guvernamentală, pentru că imboldul pentru a face investiţii de la zero sau de a continua investiţiile în integrare, care duce la creşterea valorii adăugate, este dat de sintagmele „nerambursabil”, respectiv „cu garanţii de la stat”. Însă, o mare importanţă pentru investiţii o au şi creditele bancare, care datorită rapidităţii cu care se acordă îi asigură unui antreprenor siguranţa că nu va rata o oportunitate.
În plus, dat fiind că agricultura românească este puternic polarizată şi peste 90% din numărul total de ferme este reprezentant de ferme care nu au o formă juridică şi practic sunt de subzistenţă, videoconferinţa îşi propune ca în a doua parte să facă „zoom” pe România rurală, în care degradarea este inevitabilă fără a identifica la timp problemele şi soluţiile de a-i schimba din mers traectoria.