Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

BURSA ROMANEASCA PIATA EMERGENTA?

Piata de capital locala beneficiaza in prezent de o conjunctura extrem de favorabila. Listarile statului au atras atentia fondurilor de investitii straine, tranzactiile mari au crescut lichiditatea pietei, iar reducerea dobanzilor la depozitele bancare face ca romanii sa fie tot mai interesati de alternativele de investitii pe care le ofera bursa.

Bursa de la Bucuresti trebuie sa profite de acest context bun si sa obtina promovarea in liga pietelor emergente. In prezent, BVB este clasificata ca piata de frontiera, fiind in divizia C a pietelor de capital. Promovarea in clasa pietelor emergente (echivalentul diviziei B) ar pune bursa de la Bucuresti pe monitoarele unei categorii mult mai largi de investitori, care dispun de capitaluri mult mai mari. In timp ce fondurile dedicate pietelor de frontiera au active de 12,4 miliarde de dolari, In timp ce fondurile dedicate pietelor emergente au 1.400 de miliarde de dolari. Daca doar 0,1% dintre aceste active ar fi alocate Romaniei, asta ar insemna investitii noi de peste un miliard de dolari pe bursa de la Bucuresti.

In contextul in care bancile isi restrang creditarea, bursa de valori ar trebui sa preia rolul de finantare al economiei locale.

Deocamdata insa, in ciuda listarilor statului, investitorii inca nu vin de bursa. Pentru fondurile de investitii straine sunt inca numeroase bariere de intrare (birocratie, costuri de tranzactionare ridicate), in timp ce investitorii de retail locali sunt foarte putini (cateva zeci de mii) fata de pietele din Polonia sau Turcia (unde sunt milioane). Bursa are nevoie si de miliardele de euro ale investitorilor straini si de banii investitorilor locali, care in prezent stau blocati in banci la dobanzi de 2-3% pe an. Doar asa companiile private locale care au nevoie de capital vor gasi o alternativa viabila de finantare pe bursa.