Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

“Capitalul privat romanesc - o sansa pentru dezvoltarea economica a Romaniei”

ZIARUL FINANCIAR si Banca Transilvania organizeaza conferinta  „Capitalul privat romanesc - o sansa pentru dezvoltarea economica a Romaniei”, care va avea loc in orasul Cluj Napoca.
 
În condiţiile în care vocea investitorilor străini este foarte bine auzită, beneficiază de organizaţii bine puse la punct şi au acces la resurse financiare puternice, investitorii români sunt de cele mai multe ori dezbinaţi, câteodata chiar nu se cunosc între ei şi îşi găsesc cu greu o voce comună.
 
De aceea, Ziarul Financiar si Banca Transilvania initiaza o serie de evenimente care se vor desfasura in 2016 in cele mai mari orase din Romania, in care sa se discute posibilitatile practice de impulsionare a dezvoltarii capitalului privat romanesc si de prezentare a celor mai reusite afaceri anteprenoriale romanesti. 
 
La Cluj Napoca vom discuta situatia si posibilitatile de dezvoltare ale capitalului privat romanesc din judetele Cluj Napoca si Bistrita Nasaud.
 
Proiectul porneste de la primul studiu asupra capitalului privat romanesc, publicat de Ziarul Financiar in decembrie 2015, care arată că firmele cu capital privat românesc sunt mai profitabile decât cele străine, dar mai îndatorate, sunt prezente mai ales în Estul ţării, domină în agricultură, industria alimentară şi construcţii şi au o valoare adaugată mai mare decât firmele străine în industrie, construcţii şi servicii.
 
Ce spune primul studiu asupra capitalului privat romanesc, publicat de Ziarul Financiar in decembrie 2015:
 
Firmele cu capital privat romanesc au avut o pondere de circa 47% in totalul cifrei de afaceri de circa 1.088 mld. lei in 2014, cele straine ¬ de 49%, restul de 4% fiind firme de stat. 
Firmele private romanesti au declarat un rezultat net consolidat (profituri nete plus pierderi) de 14 miliarde de lei in 2014, fata de 2 miliarde de lei pierderi declarate de firmele straine. 
Intre 2008 si 2014, firmele private romanesti au inregistrat un rezultat net consolidat de 54 de miliarde de lei, fata de 3 miliarde de lei rezultatul firmelor straine. 
Criza a determinat firmele romanesti sa taie drastic din personal: firmele private romanesti angajau in decembrie 2014 2,4 milioane de salariati, cu 700.000 mai putini decat in 2008, pe cand cele straine aveau 1,2 milioane de salariati in decembrie 2014, la fel ca in 2008. 
Firmele private romanesti dispuneau de capitaluri proprii de 145 miliarde de lei (32 miliarde de euro) in decembrie 2014, iar cele straine de 172 miliarde de lei (39 miliarde de euro).