Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

CONFERINŢA BUSINESS MAGAZIN CÂT DE MULT INOVEAZĂ COMPANIILE DIN ROMÂNIA 2023

– Trăim azi cu un pas în ziua de mâine

 

Inovaţia câştigă tot mai mult teren de la un an la altul, iar în strategiile companiilor ocupă un loc fruntaş, fie că vorbim de educaţie, servicii medicale, transport, producţie – fie că vorbim de farma, FMCG sau auto. Aproape că nu există domeniu care să nu tragă cu ochiul la dezvoltările din tehnologie, care se petrec cu o viteză din ce în ce mai mare. Unele domenii încearcă să includă şi să folosească IA tot mai mult în activitate, fie că e vorba de HR, contabilitate sau (de ce nu?) presă.

În aceste condiţii, la ediţia din acest an a Conferinţei Business Magazin Cele mai inovatoare companii din România ne propunem să discutăm cu reprezentanţi cheie ai mediului de afaceri despre rolul pe care îl joacă inovaţia în companiile în care lucrează dar şi despre firmele a căror dezvoltare a plecat de la o inovaţie. În plus, pentru că tehnologia din sfera digitală ne presează pe toţi să adoptăm noi modele de lucru, le propunem invitaţilor noştri să discutăm şi pe aspecte legate de această temă.

Prin urmare, vom structura Conferinţa din acest an în două paneluri diferite.

 

Află mai multe
TEME DE DISCUŢIE

1.    Rolul inovaţiei în companiile din România

·       Ce este inovaţia şi de ce suntem inovatori modeşti?

·       Cum e posibil ca, în pofida dezvoltării sectorului IT, România să se numere printre ţările cu cel mai redus nivel de inovaţie?

·       Care sunt motoarele care catalizează apariţia inovaţiilor?

·       Ritmul de inovare s-a accelerat în ultimul an/ani? Sau dimpotrivă?

·       Care sunt elementele cheie ale inovaţiilor în domeniul în care activaţi?

·       Cum influenţează inovaţiile activitatea companiei?

·       Care este gradul de interes al companiilor de pe plan local pentru inovaţie în comparaţie cu alte pieţe?

2.    Pro şi contra adopţiei modelelor de inovaţie tehnologică

·       Credeţi că adopţia IA în activitatea companiei este benefică? Aţi luat în considerare posibile riscuri legate de acest lucru?

·       La prima vedere, folosirea IA în activitate oferă un atu. Care sunt beneficiile legate de folosirea IA?

·       Cum trebuie abordată activitatea companiei legată de faptul că IA câştigă tot mai mult teren?

·       Cum credeţi că va arăta pe termen mediu / lung domeniul în care activaţi?  

Conferinţa dedicată companiilor inovatoare este un proiect pornit în 2014, când redacţia Business MAGAZIN observa că, în pofida faptului că suntem consideraţi un Silicon Valley al Europei Centrale şi de Est, România este în peisajul european clasată de Eurostat drept singurul inovator modest alături de Bulgaria. Lucrurile nu s-au dezvoltat prea mult de atunci, dacă ne gândim că în 2019, cheltuielile de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,48% din PIB, adică 5,6 miliarde de lei, din care 0,28% generate de sectorul privat şi 0,2%, de sectorul public. La nivelul UE, investiţiile în cercetare şi dezvoltare s-au plasat la circa 2,18% din PIB, valoarea totală a cheltuielilor alocate acestui sector fiind de 295 de miliarde de dolari (în 2018); 1,45% din total a fost generat de sectorul privat, potrivit Eurostat. În 2021, România a alocat mai puţin de 0,5% din PIB pentru sectorul de cercetare-dezvoltare, la aproape acelaşi nivel ca în 2020, când alocarea a fost de 0,47% din PIB. Spre comparaţie, media europeană a fost de 2,27%

Pe de altă parte, conform World Intellectual Property Organization (WIPO), România se plasează pe locul 49 din 132 de ţări analizate, conform Indexul Global al Inovaţiei 2022. Ediţia din 2022 a Indexului Global al Inovaţiei (a 15-a ediţie) urmăreşte cele mai recente tendinţe globale de inovare pe fondul unei pandemii COVID-19 care a încetinit creşterea productivităţii şi evoluţia economiilor.

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali