Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Conferinţa România irigabilă

În contextul schimbărilor climatice la nivel global, precum apariţia secetei pedologice în ultimii ani în România, dar şi în contextul evenimentelor neprevăzute, cum ar fi pandemia de COVID-19, urmată de creşterea inflaţiei, a preţurilor materiilor prime şi utilităţilor, cât şi izbucnirea războiului ruso-ucrainean, politicile publice se creionează tot mai mult în jurul securităţii alimentare.

România este unul dintre cei mai importanţi producători de cereale din zona Mării Negre, iar în perioada iulie 2021 – iunie 2022, a fost cel mai mare exportator de porumb din UE (70% din total) şi al doilea cel mai mare exportator de grâu (25% din total), conform datelor de la Comisia Europeană. Însă anul acesta producţia de porumb ar putea scădea la jumătate din cauza secetei, iar cea de floarea-soarelui va fi la rândul său mai mică, potrivit estimărilor făcute de specialişti.

Suprafaţa cultivată cu cereale din acest an agricol a fost de 5,4 milioane de hectare, din care 1,3 milioane au fost pregătite pentru irigat şi doar circa 500.000 de hectare (9% din suprafaţa totală cultivată cu cereale) au fost efectiv irigate, arată datele Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, pentru că infrastructura principală şi secundară de irigaţii necesită lucrări de reabilitare. Ministerul Agriculturii a promis că va investi începând de anul viitor până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a ajunge la o suprafaţă amenajată pentru irigaţii de 2,6 milioane de hectare. De asemenea, a promis 100 de milioane de euro pentru sisteme de irigaţii dezvoltate la nivel local.

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania îşi propun să organizeze o serie de conferinţe în zonele agricole puternice, la care să pună pe masa discuţiilor subiectele la zi din agrobusiness, cum sunt irigaţiile, schimbările climatice sau rotaţia culturilor.

Oraşul Brăila este prima destinaţie pentru acest proiect pilot, în judeţul de respectiv aflându-se cea mai mare fermă ce cereale după suprafaţa cultivată (56.000 hectare), cea mai mare suprafaţă amenajată pentru irigaţii (circa 600.000 hectare) şi cea mai mare suprafaţă contractată pentru irigaţii (250.000 hectare).

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali