Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Conferinta ZF Ce am făcut în ultimii 20 de ani?

Ziarul Financiar organizează, la împlinirea a 20 de ani de activitate, o conferinta unde se va discuta bilanţul business-ului românesc în cele două decenii de la aparitia ZF (în noiembrie 1998) până astăzi, respectiv perspectivele pentru urmatoarele două decenii.
 
În ultimii 20 de ani, Romania a trecut prin doua crize puternice si doua perioade de crestere economica care au reusit sa aduca PIB-ul real la 165% fata de 1990.
 
Este mult? Este putin? Este de ajuns?
 
Perioada 1998-2008 a fost marcata de tensiunea de a a atrage investitii straine si finantare straina pentru modernizare, in conditiile in care intre 1990 si 1998 situatia politica a fost de asa natura incat investitiile straine au ocolit Romania.
 
Dupa criza din 2009-2010, a venit randul capitalului romanesc sa fie baza pentru relansare in conditiile in care investitiile straineau coborat la niveluri mediocre iar finantarea externa s-a oprit.
 
Mai mult, astazi soldul creditului total din economie este mai mic decat volumul depozitelor si a disponibilitatilor cu 17 miliarde de euro, deci Romania sta cu banii in conturile bancilor si nu-i foloseste, desi nevoile de investitii sunt uriase, mai ales in infrastructura.
 
In acesti 20 de ani, nu a crescut de cinci ori calitatea medie a vietii in Romajnia, nici puterea de cumparare. Cel mai in urma suntem la evolutia infrastructurii rutiere si a celei casnice. 30% din locuinte nu au in continuare alimentare cu gaz metan, canalizare si apa curenta iar in acesti 20 de ani am construit doar 20 de kilometri de autostrada.
 
Conferinta ZF 20 de ani de business va aduce la aceeasi masa cei mai puternici 20 de antreprenori ai romaniei care sa dea mesajul lor pentru Romania de maine, in conditiile in care a devenit evident ca doar mobiliraea capitalului autohton pe termen lung poate fi solutia pentru recuperarea decalajului de infrastructura.