Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Conferinţa ZF Cei mai mari jucatori din economie 2023

 ZF Cei mai mari jucatori din economie 2023. Cum distribuim dezvoltarea economică la nivel regional?

 

Puterea economică locală este împărţită în câteva judeţe, având ca lider Bucureştiul, care deţine un sfert din PIB-ul României. Cluj, Timiş, Ilfov, Iaşi, Sibiu şi Braşov sunt următoarele judeţe care beneficiază de un mediu de business în plină dezvoltare, în timp ce restul judeţelor din ţară gândesc strategii pentru a atrage investitorii.

Pandemia poate fi considerat punctul de pornire în uniformizarea economică a ţării în contextul în care multe companii le-au permis angajaţilor să lucreze remote, aceştia preferând să plece din aglomeraţia marilor oraşe către localităţile natale sau zone mai liniştite. Această migrare a contribuit la un consum mai mare în zonele mai puţin dezvoltate economic. Mai mult, pandemia a determinat companiile să îşi schimbe strategia de recrutare în cazul joburilor care pot fi făcute de la distanţă şi să angajeze oameni în sistem remote.

Totodată, lipsa forţei de muncă cu care se confruntă majoritatea companiilor a determinat anumiţi jucători din piaţă să migreze şi către oraşe mai mici în speranţa că vor găsi mână de lucru pe care o caută.

Multe companii care au sediul în Bucureşti sau în marile oraşe îşi realizează o bună parte din cifra de afaceri din alte judeţe ale ţării, însă astfel de diferenţe nu se văd şi în statisticile naţionale.

În pofida acestor mişcări din piaţă, economia României se concentrează în marile oraşe în timp ce alte zone duc lipsă de investiţii, dar şi de un mediu de business prosper, iar pentru dezvoltarea acestora este nevoie de implicarea tuturor actorilor din piaţă, de la companii şi până la autorităţi locale şi centrale. Cum se pot dezvolta economic oraşele mai mici ale ţării? Cum poate fi măsurată real bunăstarea unei regiuni?

În contextul acestor teme şi întrebări, pentru prima dată, Ziarul Financiar alătură două cataloage anume Atlasul de Business, care prezintă businessul şi resursele disponibile pentru business în 50 de hărţi, şi Cei mai mari jucători din economie, care îi aduce în faţă cele mai mari companii din businessul local, ca punct de plecare în discuţiile ce vor avea loc în cadrul conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie. Cum distribuim dezvoltarea economică la nivel regional. La masa discuţiilor vor lua parte reprezentanţi ai statului, dar şi reprezentanţi ai celor mai mari companii din economie.

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali