Conferinta ZF ESG 2024: Care sunt pilonii ce stau la baza investiţiilor sustenabile şi cum construim afaceri durabile?
ESG a devenit mai mult decât o obligaţie de conformare, este o oportunitate de a crea valoare adăugată semnificativă atât pentru companie cât şi în economie. Investiţiile reponsabile, care ţin cont de cei trei piloni din ESG (environmental, social şi governance) sunt cele care aduc plus valoare unui business şi pot asigura inclusiv bunăstarea la nivelul comunităţilor. De şi tranziţia către ESG vine cu un cost la nivelul companiilor, pe termen lung, reprezintă o investiţie ce se recuperează şi care se vede în business, un diferenţiator în faţa concurenţei. Iar dincolo de studiul de business, ESG a devenit obligatoriu.
La finalul lunii ianuarie 2024, prin Ordin al ministrului de finanţe (OMF 85/2024), a fost transpusă în legislaţia naţională Directiva privind Raportarea Corporativă de Sustenabilitate (CSRD), o directivă a Parlamentului European care reglementează noile cerinţe de raportare privind sustenabilitatea. Ordinul stabileşte că în valul doi, adică firme care raportează în 2026 aferent anului 2025, se înscriu companii care îndeplinesc două din următoarele trei criterii: 50 de angajaţi, active totale de aproximativ 3,95 mil. euro şi o cifră de afaceri net de peste 7,89 mil. euro. Practic, nu mai există business fără ESG.
Dar cum faci tranziţia către un nou model de business cât mai lină pentru afacerea ta, ce fonduri ai la îndemână în această călătorie şice te aşteaptă la capătul tunelului? Alături de unii dintre cei mai buni specialişti din domeniul sustenabilităţii, Ziarul Financiar te provoacă la cunoaştere prin Conferinţa ZF ESG