Conferinţa ZF Piaţa de capital 2023, ediţia a II-a: Cum putem capitaliza mai mult succesul Hidroelectrica şi să aducem mai multe companii, mai mulţi investitori de retail şi mai mulţi investitori instituţionali la Bursa de la Bucureşti
Dacă la finalul lui 2022 vorbeam mai mult despre înrăutăţirea perspectivelor economice, de inflaţie şi de apropierea de listarea Hidroelectrica, anul 2023 ne-a prins mai mult sau mai puţin cu aceleaşi subiecte, dar cu mai multă incertitudine. Bursa de Valori Bucureşti are un avans de 10% în primele opt luni prin prisma indicelui principal BET, 14% cu tot cu dividende, iar cea mai mare parte a creşterii a venit din sectorul energiei, care anul acesta a primit un lider de piaţă – Hidroelectrica (H2O).
Având în vedere că 2021 a fost un an record în privinţa numărului de listări de acţiuni (23), în 2022 au venit 11 companii pe bursă, iar în 2023 am avut până acum un eşec şi o listare mare şi câteva majorări de capital, în minţile tuturor stăruie şi întrebări legate de viitorul pieţei de IPO-uri şi plasamente private. Cine atrage banii rămaşi în piaţă după listarea Hidroelectrica? Ce apetit au investitorii, dar şi antreprenorii pentru listări? De ce este nevoie pentru a reanima peisajul investiţional?
Cu acţiuni aproape de maxime istorice şi profituri record ale companiilor din energie, cu un an profitabil pentru bănci, dar şi cu riscuri globale în sectorul bancar şi considerând alte sectoare de activitate care îşi sporesc numărul de emitenţi şi creşterea, investitorii se uită acum de unde ar mai putea veni turbulenţe pe de o parte şi câştigătorii pe de alta, care sunt riscurile şi cum ne protejăm de ele, cine mai vine la bursă ca să beneficieze de trendul actual, cum păstrăm investitorii care au venit odată cu Hidroelectrica şi cum aducem alţii noi.
Ziarul Financiar organizează pe 22 septembrie ZF Piaţa de capital, eveniment care ajunge la a doua ediţie, alături de reprezentanţi ai bursei, din industria fondurilor mutuale şi cea a fondurilor de pensii private, brokeri şi analişti, bănci străine, companii şi investitori. Într-o perioadă marcată de instabilitate economică şi incertitudine politică şi fiscală, nevoia companiilor şi investitorilor de a se feri de riscuri este mai mare. Unde însă există riscuri, acolo sunt şi oportunităţi.