Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Cum curatam Romania?

Romania a ramas pozitionata in a doua jumatate a clasamentelor competitivitatii economice, iar fiscalitatea este o “piatra de moara” care trage Romania la coada acestor topuri.
 
In raportul „Doing Business“ din 2013 al Bancii Mondiale, realizat pe baza a 10 criterii ce privesc sistemul de reglementare a mediului de afaceri, Romania se afla pe pozitia 73 din 189 de tari, avand a doua cea mai slaba pozitie intre tarile din Europa Centrala si de Est, iar plata taxelor si impozitelor este unul dintre domeniile care plaseaza Romania foarte jos in top, pe locul 134.
 
O companie din Romania face in fiecare an 39 de plati catre stat in contul taxelor si contributţiilor, de trei ori mai multe fata de media UE, iar cea mai mare parte din povara fiscala este distribuita pe munca, potrivit Bancii Mondiale. Pentru achitarea taxelor o companie pierde anual 200 de ore.
 
Si in clasamentul competitivitatii elaborat de Forumului Economic Mondial, Romania sta, de asemenea, foarte prost. Tara se afla pe locul 146 din 148 de tari analizate la capitolul efectele taxelor asupra motivatiei de a munci, sau pe locul 136 in privinta efectelor taxelor asupra motivatiei de a investi.
 

In acest context, Ziarul Financiar aduce la aceeasi masa reprezentanti ai autoritatilor si ai mediului de business pentru a dezbate principalele subiecte de actualitate legate de sistemul fiscal si impactul acestuia asupra mediului de afaceri.