Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Moldova 3.0. Investiţii. Administraţie. Educaţie. De ce are nevoie regiunea Moldova pentru a atrage investitii astfel incat sa recupereze decalajele economice?

Regiunea Moldovei (formată din judeţele Vaslui, Botoşani, Neamţ, Suceava, Vrancea, Bacău, Galaţi şi Iaşi) a rămas în urmă în privinţa creşterii şi dezvoltării economice. 
 
În contextul unei infrastructuri deficitare, economia judeţelor din Moldova nu a putut să ţină pasul cu restul ţării. 
 
Lipsa investiţiilor, şomajul peste media naţională, salariile mai mici cu până la 20% faţă de restul ţării au transformat regiunea într-un mare furnizor de forţă de muncă pentru angajatorii din Spania, Italia sau Marea Britanie. 
 
În judeţe precum Vaslui, Botoşani, Neamţ sau Suceava, valoarea PIB per capita este aproape la jumătate faţă de restul ţării, iar decalajul dintre zona Moldovei şi vestul ţării s-a adâncit semnificativ, după ce producătorii de componente auto au ales zona care le facilitează accesul la export.
 
Totuşi, Iaşiul a devenit în ultimii ani o destinaţie preferată a investitorilor din sectorul IT şi Outsourcing, după ce companii precum Xerox, Amazon, Ness Tehnologies, Centric IT, Mind Software, Concord Service, Levi9, Gemini Cad Systems sau E.ON Business Servives şi-au deschis sau şi-au extins activitatea în oraş.
 
Pregătirea bună oferită în facultăţile ieşene şi populaţia numeroasă (Iaşiul este al doilea mare judeţ după numărul de locuitori), dar şi salariile mai mici au fost printre principalii factori care au contribuit la atragerea de investiţii în zona de servicii în Iaşi. Cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, Iaşiul se află pe locul trei în topul celor mai mari centre universitare din România, după Bucureşti şi Cluj. 
 
Valoarea PIB per capita a ajuns în Iaşi la 7.152 de euro în 2017, la o distanţă de 1.000 de euro de media naţională, fiind judeţul cu cea mai puternică economie din regiunea Moldovei.
 
Totodată, salariul mediu din Iaşi a ajuns la aproape 2.300 de lei net pe lună anul trecut, fiind la un nivel apropiat de salariul mediu net la nivel naţional.
 
În acest context, Ziarul Financiar şi BCR aduc la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor publice din Iaşi, directori de companii şi profesori ca să discute despre soluţiile de dezvoltare economică a regiunii Moldovei şi cum poate fi replicat modelul Iaşiului şi în alte zone.