Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER BRONZE
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Logistica, Transporturi si Automotive

Cum s-a perfectionat logistica in 2020. Ce noutati aduce 2021 pentru transporturi si industria auto

 

Tehnologiile noi precum depozite inteligente unde marfa va fi gestionata de roboti vor schimba industrii precum cea auto, logistica sau de transporturi. Din acest motiv, Romania trebuie sa puna accent tot mai mare pe implementarea noilor tehnologii, in timp ce, in paralel, trebuie sa accelereze urgent constructia de noi autostrazi si tronsoane modernizate de cale ferata pentru a livra cat mai eficient marfuri la export.

Anul trecut totalul spatiilor logistice si industriale de pe piata locala a trecut in premiera de pragul de 5 milioane de metri patrati pe masura ce dezvoltarile si inchirierile au accelerat in 2020, industrialul devenind noul star al pietei imobiliare locale.

Daca ne uitam la evolutia din 2014-2015 pana acum, in urmatorii zece ani  avem sansa de a ajunge la 8-9 milioane metri patrati si sa depasim anumite piete precum Cehia.

Tendinte care vor accelera, precum dezvoltarea serviciilor de curierat rapid sau dezvoltarea de huburi logistice pe suprafete mici. Dincolo de logistica si depozitare, miza o reprezinta atragerea de noi unitati de productie in Romania, in contextul in care sunt companii care vor sa relocheze productia dinspre Asia sau chiar Marea Britanie in contextul Brexitului.

Pandemia de Coronavirus reprezinta cea mai mare provocare cu care sa confruntat piata de transporturi si logistica in ultimii ani. Pe masura ce tot mai multe magazine au inchis din cauza epidemiei, o buna parte din cerere s-a mutat pe online si implicit pe activitatea de curierat. In cazul retailerilor de food, cererea foarte mare din partea populatiei a pus presiune pe lantul logistic, iar angajatii depozitelor au lucrat zi si noapte pentru a livra la timp produsele necesare. Ce investitii vor face companiile de logistica pentru  a putea face fata livrarilor in orice conditii? Ce linii de business au aparut sau vor aparea?

In intervalul 2015-2020 stocul logistic din Romania s-a dublat, de la 2 mil. mp in urma cu cinci ani, la peste 4 mil. mp in prezent, pe masura ce dezvoltatorii au accelerat si au ajuns sa livreze 400.000 – 500.000 mp de spatii logistice anual. Din total, 97% din spatiile industriale si logistice sunt in afara Moldovei, iar 47% sunt in apropiere de Bucuresti.

Bucurestiul este cea mai mare piata, cu aproape 1,9 milioane de metri patrati si o pondere in stoc de circa 46%, fiind urmat de Timisoara, care a trecut pragul de 500.000 de metri patrati, respectiv Ploiesti, cu circa 370.000 de metri patrati. De-a lungul ultimilor cinci ani, piata s-a dublat, in conditiile in care dezvoltatorii au livrat intre 400.000 si 500.000 de metri patrati / an.

2020 a fost un an foarte bun pentru logistica, cu livrari anuntate de aproape 700.000 de metri patrati, dintre care spatii de circa 400.000 de metri patrati sunt asteptate in Bucuresti, unde dupa zona de Vest, la intrarea pe autostrada A1, se prefigureaza alte doua huburi logistice importante, si anume Nord-Vest (Dragomiresti, Chitila, Mogosoaia) si Nord (Stefanesti).

In auto situatia anului 2020 a fost una "delicata", dar chiar si in contextul actual, piata romaneasca nu a scazut mai mult decat media europeana. Pe de-o parte electrificarea gamei si diversificarea puternica a motorizarilor pune extrem de multa presiune de departamentele de cercetare si dezvoltare, pe de alta, vanzarile stagneaza sau scad, pe masura ce companiile se straduie sa respecte limita de 95g CO2 per kilometru.

Romania a inregistrat in 2019 o crestere record a vanzarilor de autovehicule si in premiera ultimilor 11 ani s-a depasit volumul de 200.000 de unitati anual. De partea cealalta, 2020 a adus o scadere de aproape 30% a vanzarilor, iar primele doua luni din 2021 au venit cu un nou declin de 40%.

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali