Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER SILVER PARTENER GOLD PARTENER PRINCIPAL PARTENER PRINCIPAL PARTNER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PARTENER SILVER PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER SILVER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

Videoconferinta ZF Retail 2021

Pandemia de Covid-19 a afectat în mod diferit businessurile din comerţ în funcţie de sectoarele de activitate din domeniu. Mai exact, magazinele alimentare – indiferent de tipul lor, fie hipermarketuri, supermarketuri, magazine de discount sau chioşcuri – au fost funcţionale în permanenţă, ele având în ofertă bunuri de strictă necesitate. Aceeaşi a fost situaţia farmaciilor. La polul opus, jucătorii din modă, mobilă sau bricolaj au avut de suferit în special în lockdown când au trebuit să închidă unităţile offline.

Piaţa de electroIT a fost una dintre principalele câştigătoare ale pandemiei. Pentru 2020, din cauza pandemiei, jucătorii din piaţă estimau iniţial un declin al vânzărilor ce pornea de la 12-15% şi urca spre 30-50%. Evoluţia vânzărilor i-a luat însă prin surprindere, apetitul pentru electronice şi electrocasnice fiind foarte mare.

Comerţul alimentar, una dintre cele mai mari “felii” din totalul industriei, continuă să se dezvolte accelerat cu sute de magazine noi an de an sub formate precum hipermarket, supermarket, proximitate modernă sau discount. Această expansiune înseamnă şi creştere de cifră de afaceri dar şi mii de angajări la nivelul celor 10 reţele mari. Totuşi, piaţa se apropie de maturitate şi de saturaţie, astfel că lupta pentru podium va deveni tot mai acerbă şi se va da şi pe alte planuri – atmosferă, gamă de produse şi servicii. Totodată, comerţul traditional a revenit în atenţia consumatorilor după ani de zile în care reţelele internaţionale se extindeau agresiv şi duceau astfel la închiderea de mii sau chiar peste 10.000 de mici chioşcari anual. În 2020 însă, când autorităţile au recomandat consumatorilor să meargă la magazinul cel mai apropiat de casă, chioşcurile, alimentarele şi în general unităţile mici, mai puţin aglomerate, au devenit o opţiune.

Consumatorii români au devenit mai precauţi şi mai atenţi la cum şi pe ce îşi cheltuie banii, motiv pentru care achiziţiile de impuls s-au rărit. E vorba atât de bunuri alimentare – de la gumă de mestecat, la diferite tipuri de dulciuri -, dar şi de haine ori cosmetice. Incertitudinea privind viitorul, pierderea locului de muncă sau reducerile salariale şi-au spus cuvântul în ceea ce priveşte comportmanentul românilor la shopping.

Online-ul şi livrările la domiciliu au fost câştigătorii supremi ai acestei perioade. Restricţiile de mişcare impuse de autorităţi şi teama de a se îmbolnăvi i-au determinat pe consumatorii locali să cumpere mai mult online şi să primească acasă alimentele şi celelalte produse achiziţionate. În 2020, an marcat de pandemia de Covid-19, mulţi români au făcut pentru prima dată shopping online, însă acest obicei va rămâne, astfel că segmentul de piaţă va continua să crească. O altă schimbare în această piaţă a fost creşterea numărului de tranzacţii cu cardul sau cu telefonul.

Per total, liniile de demarcaţie între tipurile de comerţ devin tot mai neclare. Astfel, dacă până nu de mult, magazinele de tip hipermarket, supermarket, proximitate modernă şi discount erau destinate clientului final, iar cele de tip cash&carry se adresau revânzătorilor, acum toată lumea încearcă să acopere toate tipurile de clienţi. Mai mult, magazinele de jucării au acum componentă de supermarket, iar cele de electro-IT vând şi articole auto sau de bricolaj

 

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali