Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Revoluţie în cumpărături: Ce înseamnă Sistemul Garanţie-Returnare, cum va funcţiona şi cum va reduce poluarea?

Returnarea vs. Diminuarea consumului de plastic

 

România se află tot mai aproape de Sistemul Garanţie-Returnare (SGR), o modalitate de a face cumpărături în care românii vor plăti o garanţie de 0,50 RON atunci când vor achiziţiona o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi, practic în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Scopul acestui sistem este de a introduce ambalajele într-o economie circulară, ajutând România să atingă ţintele naţionale de colectare şi reciclare agreate la nivel european, care cer, spre exemplu, ca până în anul 2025 să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piaţă, iar până în anul 2029 – 90%. De asemenea, sistemul va ajuta la atingerea noilor ţinte de colectare şi reciclare pentru restul tipurilor de materiale.

Implementarea acestui sistem vine cu provocări uriaşe pentru marii şi micii comercianţi, la fel şi pentru cetăţeni. Logistic, va fi nevoie de spaţii de depozitare a ambalajelor – atât pentru cumpărători, cât şi pentru magazine. Producătorii şi distribuitorii de aparate de colectare a recipientelor se pregătesc şi ei de livrări, iar iniţiatorii acestei idei pe piaţa locală lucrează la punerea la punct a tuturor detaliilor, astfel încât, din 2023, SGR să devină funcţional în România.

 

 

Află mai multe
GRUPARE SPEAKERI
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali