La 14 ani de când România este membru al Uniunii Europene, suntem doar la 72% din media europeană la PIB-ul per capita (la paritatea puterii de cumpărare), avem printre cele mai mari rate ale mortalităţii infantile, iar abandonul şcolar creşte de la un an la altul.
Imaginea unei economii dezvoltate este dată în primul rând de cetăţenii ei, însă atunci când unu din şase locuitori pleacă să lucreze în altă ţară pentru că nu îşi găseşte loc de muncă acasă, investiţiile străine noi nu cresc, iar firmele româneşti nu au puterea să se dezvolte, e clar că nu se poate vorbi de o economie sustenabilă.
Mulţi români din străinătate nu vor să se întoarcă acasă pentru că şi-au făcut familii în statele în care au emigrat şi vor să le asigure copiilor accesul la educaţie şi la un sistem de sănătate bine pus la punct. În plus, criza forţei de muncă, dublată de generaţii întregi de absolvenţi care nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat, nu conturează un viitor prea optimist pentru perspectivele de dezvoltare ale României.
În acest context, MEDIAFAX aduce la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor publice, manageri, experţi, consultanţi pentru a identifica soluţii pentru dezvoltarea economică şi socială a României. Creşterea economică sustenabilă nu este dată de consum, ci de investiţii în educaţie, sănătate, infrastructură şi tehnologie.