VIDEOCONFERINTA ZF BT De ce sa alegi factoring pentru compania ta?
Instrumentele de finanţare ale activităţii pentru companii trebuie să se diversifice foarte mult pentru a asigura lichiditatea necesară desfăşurării activităţii unei firme şi mai ales pentru a asigura necesarul de lichiditate atunci când este nevoie.
Piaţa de factoring este mai puţin dezvoltată în România (numai 2% din PIB faţă de 11% în Polonia, 14 % în Italia, 13% în UK) întrucât companiile s-au bazat fie pe credit bancar, fie pe credit furnizor.
Economia românească şi companiile antreprenoriale au nevoie de toate instrumentele de finanţare aduse de sectorul bancar sau firmele specializate.
Factoringul reprezintă o alternativă de finanţare flexibila ce poate combina mai multe elemente începând de la plata înainte de scadenţa facturilor de către bancă, administrarea şi colectarea creanţelor de către bancă, până la preluarea riscului de neplată a debitorului.Termenele lungi de plată din economia românească de peste 120 zile implică găsirea unor modalităţi de obţinere de lichiditate pe termen scurt, mult mai rapid decât un credit comercial clasic, mai ales că nu trebuie aduse garanţii reale, ci doar facturile.
Chiar dacă factoringul ar putea implica costuri mai mari, (de exemplu o asigurare, acesta este compensat prin lichiditatea imediată şi riscul de neplată al debitorului.
Foarte multe companii mici şi mijlocii din România sunt nebancabile conform creditărilor băncilor, dar îşi derulează activitatea zi de zi, au încasări şi plăţi, livrează produse şi servicii clienţilor şi au creanţe comerciale care, în funcţie de bonitatea debitorului pot intra într-un proces de factoring la bancă, asigurandu-se astfel lichidităţile necesare continuării activităţii.
În România sunt peste 730.000 de IMM-uri (190.000 dintre ele raportează afaceri zero), cu afaceri anuale de 753 mld. lei (date pentru 2018, ultimul an pentru care există date publice disponibile), cu un profit net de 81 mld. lei şi 2,6 milioane de salariaţi.
“Greul” este dus de microintreprinderi, categoria cea mai extinsa de firme din Romania, 92% din totalul IMM-urilor intrand in categoria micro, respective firme care au intre 0 si 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri de pana la 2 milioane de euro.
Pe langa microintreprinderi, economia locala are 48.000 de firme mici (au pana la 49 de salariati si afaceri de cel mult 10 milioane de euro), un nucleu care realizeaza o cifra de afaceri de 259 mld. lei cu peste 900.000 de angajati.
Firmele mijlocii, un sector dominat de afaceri antreprenoriale romanesti, sunt in jur de 9.000, au afaceri de 307 mld. lei cu 840.000 de angajati. Profitul lor net este de 20 mld. lei. Ca marja, sectorul firmelor mijlocii are cea mai mica marja de profit dintre microintreprinderi, de 6%.
Piaţa de factoring din Romania a depăşit 5 mld. Euro, dar este la jumătate faţă de media europeană.
Pe această piaţă dincolo de bănci au intrat şi multe companii specializate care încearcă să fie mult mai agile şi să îşi asume riscuri mai mari, dar capacitatea lor financiară este mult mai redusă de a intra intr-un proces de factoring cu valori mari de creanţe comerciale.
Ziarul Financiar alături de speakeri – Banca Transilvania, companii mici şi mijlocii care folosesc această modalitate de finanţare, îşi propune să analizeze piaţa de factoring.