Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PARTENER SILVER
Share event
DESPRE EVENIMENT

Anul 2022 a fost marcat de putine livrari de noi proiecte moderne de retail, completand suprafata totala existenta cu doar 77.000 de metri patrati, ceea ce reprezinta aproximativ jumatate din livrarile estimate initial si o scadere substantiala comparativ cu cei 102.000 de metri patrati inregistrati in 2021. Dar 2023 se prefigureaza a fi un an cu un ritm sustinut de proiecte noi. Cu livrari programate de aproximativ 260.000 de metri patrati, anul acesta s-ar putea dovedi a fi cel mai efervescent in materie de noi proiecte din 2011 incoace. In ceea ce priveste vanzarile, majoritatea categoriilor de retail au inregistrat rezultate bune in 2022, iar nivelul de profitabilitate din Romania ramane unul dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana.

Cresterea constanta a comertului electronic continua sa aiba efecte pe piata industriala si logistica, determinand atat jucatorii din retail, cat si cei din logistica sa mentina o abordare „omnichannel“ in strategia lor de afaceri. Intr-un mediu de retail competitiv, controlul stocurilor si capacitatea de livrare rapida sunt principalele obiective pentru fiecare jucator de pe piata care doreste sa mentina rafturile magazinelor pline.

La nivelul primului semestru din 2023, stocul de spatii industriale moderne al Romaniei a ajuns la 6,91 mil. mp dupa livrarea a 223.000 mp de la inceputul anului.

In ceea ce priveste scopul principal de inchiriere a unui spatiu industrial, mai mult de jumatate din suprafata a fost solicitata in scopuri logistice, in timp ce restul de 45% fiind inchiriate pentru depozitare, productie si alte scopuri.

Cel mai mare proiect livrat in 2022 a fost extinderea Colosseum Mall din Bucuresti (16.500 de metri patrati), urmata de Scallier's Funshop Retail Park din Timisoara (10.800 de metri patrati). Cea mai mare parte a livrarilor a constat in scheme de tipul parcurilor de retail, iar aproape jumatate din suprafata totala a spatiilor noi a rezultat din extinderea proiectelor de retail existente.

La inceput de 2023 Romania are un stoc total de retail modern de aproximativ 4 milioane de metri patrati, din care peste 2,7 milioane de metri patrati sunt centre comerciale traditionale, iar restul preponderent parcuri de retail. Peste 60% din suprafata totala de retail modern este concentrata in primele 10 cele mai mari orase, cu peste 200.000 de locuitori, desi ne asteptam ca decalajul dintre orase sa se reduca odata cu livrarea proiectelor anuntate pentru urmatorii 2 ani, majoritatea fiind parcuri de retail in orase mici si mijlocii.

Dupa o perioada de doi ani de liniste in contextul pandemiei, anul 2022 a fost marcat de o serie de noi intrari pe piata romaneasca, o diversitate de branduri care, fie si-au deschis primul magazin (Primark, TEDi, Foot Locker, JD Sports sau Bath & Body Works), fie au anuntat deschideri noi in viitorul apropiat. Alti retaileri, cum ar fi Holland & Barrett sau Uniqlo, sunt de asemenea cu ochii pe piata locala, dar si alte concepte/marci vizeaza Romania, de la produse alimentare la moda si frumusete, de la discounteri pana la diferite categorii de produse de lux.

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali