Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PRINCIPAL PARTENER PRNCIPAL PARTENER PARTENER PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

Ziarul Financiar organizează ”HR Conference: Viitorul resurselor umane. Cum văd marii angajatori provocările anului 2024”, a treia ediţie a evenimentului de resurse umane din toamnă ce reuneşte managerii şi directorii de resurse umane din marile companii locale, trainerii, consultanţii şi headhunterii.

 

Peisajul pieţei de HR trece printr-o transformare semnificativă, iar profesioniştii în resurse umane trebuie să rămână în ton cu tendinţele majore din această piaţă pentru a putea aduce succesul organizaţiilor lor.

 

Deşi anul 2023 a început cu prudenţă atât din partea angajaţilor, cât şi din partea angajatorilor, recrutarea a mers înainte. Unele sectoare au păşit în lumina reflectoarelor recrutării, iar altele au făcut un pas în spate.

 

 Angajatorii încă au nevoie de forţă de muncă, o nevoie care nu este acoperită în cele mai ”fierbinţi” sectoare ale economiei locale. Construcţiile sunt un astfel de exemplu, un sector care a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe muncitorii asiatici pentru a-şi acoperi necesarul de forţă de muncă.  

 

Per total, la nivel de economie, numărul de angajaţi a continuat să crească în 2023. Astfel, în iulie 2023 erau peste 5,13 milioane de angajaţi în economia locală, în creştere de la 5,06 milioane în aceeaşi lună din anul 2022, conform statisticilor INS.

 

La nivel de industrii, de la an la an, cel mai mult a crescut numărul de angajaţi din fabricarea produselor de tutun, cu 11, IT, cu 9%, şi în fabricarea produselor de cocserie şi din prelucrarea ţiţeiului, cu 8%. În top cinci cele mai mari creşteri sunt şi: activităţile de asigurare şi fonduri de pensii, cu o creştere de 6%, precum şi transporturile pe apă, în creştere tot cu 6%.

 

La polul opus, cele mai mari scăderi ale numărului de angajaţi au fost în extracţia minereurilor, o scădere de 17%, extracţia cărbunelui, cu -8%, şi în curierat, cu -6%. Scăderi importante au mai fost şi în fabricile de mobilă, de -5%, şi în cele de haine, de 4%.

 

Un bun stimulent pentru atragerea candidaţilor este salariul, iar anul acesta angajatorii s-au străduit să ţină acest stimulent pe linia de plutire, astfel încât să poată să învingă rata inflaţiei. 

 

Salariile au crescut puternic în 2023, însă abia-abia au reuşit să ţină piept creşterii preţurilor de anul acesta şi de anul trecut. Per total, salariul mediu net pe economie a ajuns la aproape 4.600 de lei în luna iulie, în creştere cu aproape 15% de la an la an.

 

În prezent, cele mai mari salarii sunt ale angajaţilor din IT, de aproape 10.600 de lei, adică peste 2.000 de euro net, urmate de cele din fabricarea produselor de cocserie şi din prelucrarea ţiţeiului, cu peste 9.400 de lei, de cele din activităţile de editare, de circa 9.200 de lei net, şi de cele din transporturi aeriene, de puţin peste 9.000 de lei net.

La sfârşitul lunii septembrie, Guvernul Ciolacu şi-a asumat o serie de măsuri fiscale cu impact semnificativ în viaţa angajatorilor şi angajaţilor, de la impozite noi, eliminări de facilităţi fiscale, creşteri de taxe.

 

Astfel, apar întrebări despre cum vor arăta salariile în 2024, ce factori vor fi luaţi în considerare în creşterile salariale şi cum pregătesc angajatorii salariile pentru a atrage candidaţi în 2024?

 

În plus, relaţiile dintre companii şi oamenii lor sunt într-o continuă schimbare. Bunăstarea angajaţilor a devenit o prioritate de top pentru organizaţii, iar importanţa acestei tendinţe va continua să crească şi în 2024. Departamentele de HR vor juca un rol crucial în proiectarea şi implementarea programelor de wellbeing care abordează sănătatea fizică, mentală şi emoţională a oamenilor.

 

De la modul de lucru flexibil şi sprijin pentru sănătatea mintală, până la iniţiative de bunăstare şi politici de echilibru între viaţa profesională şi viaţa privată, organizaţiile se vor strădui să creeze un mediu de lucru pozitiv şi de susţinere.

 

Domeniul gestionării resurselor umane este în continuă evoluţie, determinat de progresele tehnologice, dinamica forţei de muncă în schimbare şi tendinţele emergente. Pe măsură ce ne apropiem de 2024, profesioniştii din HR trebuie să se adapteze la cele mai recente evoluţii pentru a gestiona eficient cel mai valoros bun al organizaţiei lor - oamenii.

 

Inteligenţa artificială şi automatizarea revoluţionează diferite aspecte ale gestionării resurselor umane, de la recrutare şi onboarding până la managementul performanţei şi implicarea angajaţilor.

 

În 2024, departamentele de HR vor adopta din ce în ce mai mult instrumente bazate pe inteligenţă artificială pentru a-şi eficientiza sarcinile administrative, a îmbunătăţi capacităţile de analiză a datelor şi a oferi experienţe personalizate angajaţilor.

 

În acest context, Ziarul Financiar aduce la aceeaşi masă angajatori şi specialişti în domeniul resurselor umane pentru a discuta despre viitorul muncii în o perioadă în continuă schimbare.

 

 

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali