Conferinţe
DESPRE EVENIMENT
 

Intreprinderile mici si mijlocii sunt cel mai mare angajator din economia locala, tinand in spate peste 2,5 milioane de romani. Cu toate acestea, nu reusesc sa iasa din cercul vicios al „firmelor mici” si foarte putine au forta de a deveni companii mari, puternice.

Astfel, economia romaneasca a ajuns sa fie dependenta de companiile mari, cu peste 250 de angajati, care aduc mai mult de jumatate din cifra de afaceri raportata de toate firmele de pe plan local. In plus, doar 260 de firme au reusit sa treaca pragul de 100 de milioane cifra de afaceri. Pe de alta parte, in cazul profitului mai bine de jumatate este adus de IMM-uri.

In ciuda relevantei IMM-urilor pentru economia locala, dificultatile cu care se confrunta acestea sunt numeroase si pe mai multe paliere, de la birocratie la calitatea fortei de munca. De altfel, acestea sunt principalele probleme ale mediului de afaceri local, insa daca vorbim de companii multinationale, acestea reusesc sa gaseasca resurse pentru a putea face fata barierelor in calea dezvoltarii.

In ultimii ani insa, odata cu cresterea economica si accesul la informatie tot mai multi tineri au trecut de la stadiul de angajati la angajatori. Peste 35.000 de firme au fost infiintate doar prin programul guvernamental de sustinere a intreprinzatorilor debutanti ( SRL-D) . Romanii au pariat pe comert, restaurante sau ateliere de reparatii auto in drumul lor spre succesul in business si mai putin pe domenii unde pot inova, dar unde castigurile vin mai greu.

De altfel, majoritatea antreprenorilor romani au ramas captivi aceluiasi domeniu, desi pe piata nu mai exista cerere pentru produsele lor, iar la export nu au putere sa iasa.

Cum poate Romania impulsiona inovarea in business? Cum pot trece firmele mici la nivelul de „mijlocie” si cele mijlocii la companii mari, cu sute de angajati? Cum ajuta sau nu programele guvernamentale dezvoltarea mediului de business local? Cand vor avea IMM-urile o pondere mai mare in PIB-ul Romaniei?

 

Află mai multe
SPEAKERI