Cu un PIB/capita de mai puţin de 10.000 de euro, faţă de o medie naţională de aproape 15.000, Galaţiul se află în urma altor judeţe cu mai puţine resurse, precum accesul la Dunăre şi Marea Neagră. Dincolo de efectele negative, cum este deplasarea forţei de muncă spre zone mai dezvoltate, decalajul înseamnă oportunitate creştere. Creşterea, de asemenea, poate fi potenţată de resursele pe care judeţul le are la dispoziţie. Atuurile principale se referă la accesul la transportul maritim, dar şi la tradiţia industrială.
Concret, însă, ce poate face Galaţiul şi care sunt principalele avantaje? Cum poate beneficia regiunea şi judeţul de tranziţia energetică? Unul dintre cele mai fierbinţi subiecte din energie este hidrogenul, care este considerat unul dintre înlocuitorii gazului natural. În acest sens, ar putea fi Galaţiul unul dintre vârfurile de lance pentru cursa hidrogenului, în condiţiile în care este locul unde hidrogenul ar putea fi folosit?
Decarbonizarea industriei este de asemenea o provocare nu doar a României, ci a întregii Europe în general.
Cu aceste probleme ridicate, în acelaşi timp oportunităţi, Ziarul Financiar, cea mai importantă publicaţie de business din România, organizează dezbaterea „, care îşi propune să aducă la masa dezbaterilor toţi actorii implicaţi, de la autorităţi centrale şi locale, la lideri de business şi din mediul academic.