Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER STRATEGIC PARTENER PRINCIPAL PARTENER PARTENER PARTNER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE
Share event
DESPRE EVENIMENT

Bursa de la Bucureşti, oportunităţile de creştere care se deschid după trecerea crizei

Chiar dacă vremurile sunt tensionate peste tot în lume, pentru Bursa de la Bucureşti şansele de a-şi reveni mai repede decât altele sunt mai bune, dat fiind faptul că porneşte de la un nivel mai jos şi având în vedere listările care ar putea avea loc în următoarele luni şi care ar putea să atragă şi altor investitori atenţia asupra pieţei.

Statutul de piaţă emergentă recent dobândit, poziţia bursei româneşti la jumătatea clasamentului în rândul burselor internaţionale, sectorul energiei bine reprezentat la BVB, cât şi importanţa marilor investitori sunt tot atâtea motive care ar putea pune premisele unei reveniri solide.

Bursa de Valori este primul barometru al economiei, iar când bursei îi merge rău, cu scăderi pe linie şi zile agitate ca cele din prezent, atunci peste şase-şapte luni şi economia va avea de suferit. Astfel, cu un minus 17% în 2022 pentru indicele BET, cu a treia cea mai slabă lună septembrie din istorie şi cu scenarii de recesiune pe masă, 2023 ar putea fi în cel mai bun caz un an complicat.

De altfel, politica tot mai agresivă a băncilor centrale de majorare a dobânzii într-o luptă cu o inflaţie care este oricum, dar nu tranzitorie, aşa cum era prezentată acum doi ani, pune presiune pe preţurile titlurilor de stat şi schimbă regula jocului: nici măcar obligaţiunile nu mai sunt cea mai sigură investiţie.

2022 nu s-a terminat, dar finalul acestuia şi prima parte din 2023 vor fi o perioadă plină de provocări întrucât riscul de care se temeau toţi investitorii, că Rusia va închide robinetul de gaz, s-ar putea materializa odată cu temperaturile reci.

În acest context şi având în vedere că 2021 a fost un an record în ceea ce priveşte listările, în 2022 au venit 14 companii pe bursă, iar câteva companii, aşa cum a scris şi ZF, deja au amânat sau chiar anulat planurile de listare, se ridică unele întrebări: Cine se mai finanţează pe bursă? Cum trec investitorii acest test al zilelor agitate? Cum ne protejăm şi pe când alte instrumente ca să ne acoperim de riscurile din piaţă?

Într-un context mai dificil ca niciodată şi pentru care mulţi experimentează un déjà vu cu criza din 2008, ZF analizează pe 25 octombrie care este cea mai bună poziţie bursieră în vârtejul de pe pieţele de acţiuni, ce înseamnă scăderile titlurilor de stat, cât de importante sunt fondurile de pensii Pilon II pentru Bursa de la Bucureşti, cum navighează fondurile mutuale în zilele cu scăderi şi creşteri şi cum contribuie la dezvoltarea economiei companiile care s-au listat sau care vor să se listeze.

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali