Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER SPECIAL PARTENER PARTNER PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT
Industria României 2024 pe al cincilea an de scădere a producţiei, a ponderii în PIB şi contribuie negativ atât la formarea economiei, cât şi la creşterea economică. Un sector care de la 25% din PIB în 2017 a ajuns la sub 20% din PIB la finalul anului trecut nu are cum să nu tragă în jos toată economia atunci când nu performează.
 
Unele companii din industrie au bifat însă în ultimii ani, an de an, creşteri ale afacerilor, ale cotei de piaţă şi a investiţiilor. Altele au pus lacătul pe porţi sau au închis capacităţi de producţie. În ansamblul economiei, în ecuaţia industrială, minusurile au fost mai puternice decât creşterile, astfel că producţia industrială a ţării a fost în declin şi a tras în jos şi exporturile şi deci poziţia economică externă a României. Cifrele statistice sunt clare şi se leagă: unde producţia industrială a scăzut cel mai mult, acolo au scăzut şi exporturile şi deficitul comercial s-a adâncit: metalurgia, industria chimică.
 
După degringolada din anii 90 şi terapia de şoc din anii 2000, cu marile privatizări, industria intrase, după criza din 2008-2009, într-o convalescenţă şi începuse să îşi aducă aportul la creşterea economică. Din 2018, însă, a reintrat în declin. Acum, după ce a fost lovită din toate părţile de crizele multiple din ultimii ani, industria românească caută să se reinventeze.
De la nivelul decidenţilor, însă, nu este nicio strategie coerentă şi numai jucătorii din industrie au pus pe masă idei, strategii sau planuri concrete. Scopul este simplu: creşterea valorii adăugate în industria din România, prelucrarea materiilor prime în produse cu valoare adăugată. Execuţia însă nu este simplă.
 
Confederaţia Patronală Concordia, una dintre cele mai mari organizaţii de business din ţară, a pus pe piaţă o direcţie: este nevoie de investiţii smart în industrie, ţintite pe zonele cu potenţial de creştere.
Ziarul Financiar, liderul presei de business din România, continuă seria de dezbateri Reindustrializarea României şi Industrii Inteligente, despre cum să creştem valoarea adăugată din industrie, cu o nouă conferinţă Reindustrializarea României. La dezbateri vor participa autorităţi relevante, reprezentanţi ai unora dintre cele mai mari companii industriale din România, dar şi reprezentanţi ai mediului academic, care vor discuta despre cum se poate revitaliza sectorul industrial românesc şi care sunt industriile smart ale viitorului, pe care România poate miza.
Află mai multe
TEME DE DISCUTIE

 

• Care sunt sectoarele cheie unde România poate creşte campioni industriali?

• Care sunt atuurile care trebuie fructificate şi care sunt punctele slabe care trebuie atenuate din sectorul industrial românesc?

• Care sunt soluţiile pentru pregătirea forţei de muncă pentru industrie?

• Cum creştem valoarea adăugată şi producţia din sectoarele cu cel mai mare deficit comercial, astfel încât să crească exporturile şi să scadă deficitul?

• Care sunt perspectivele pentru preţurile la energie şi alte materii prime?

• Cum participă industria României la reconstrucţia Ucrainei?

• Care sunt problemele şi soluţiile la pierderea competitivităţii companiilor româneşti şi europene în raport cu companiile din China, India, Turcia etc?

• Cum se va „înverzi” industria României?

Află mai multe
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali