ZF Tendinte in piata de birouri 2022
Cererea pentru spatii de birouri in centrele regionale continua sa fie una ridicata, iar corporatistii din orasele secundare si tertiare au revenit mai repede la birou decat cei din Capitala. In Bucuresti insa, tot mai multe companii investesc in reamenajare pentru a transforma spatiile de lucru intr-unele dedicate socializarii intre angajati care vor veni la birou nu doar pentru a lucra, ci datorita facilitatilor oferite.
Piata imobiliara din Romania are suficiente resurse pentru o crestere puternica a activitatii in 2022, in functie de evolutia pandemiei. Reevaluarea riscului si alte evolutii post-pandemice vor influenta in mare masura apetitul si valoarea investitiilor imobiliare in acest an si pe termen mai lung. O oportunitate majora de care Romania ar trebui sa profite din plin este legata de fondurile europene si PNRR-ul.
Pe segmentul birourilor vestile aparute in legatura cu varianta Omicron si autorizarea primului medicament antiviral oral, ar putea insemna ca pandemia Covid-19 intra in etapa finala. Dar sistemul de lucru hibrid sau de la distanta va deveni o practica obisnuita in cadrul multor companii chiar si dupa pandemie.
Sectorul financiar, operatorii de servicii medicale, companiile de IT&C si cele de retail au fost anul trecut cei mai activi chiriasi din piata de birouri din Bucuresti, din perspectiva suprafetei medii contractate, potrivit consultantilor imobiliari.
Cu o medie a tranzactiei de aproape 2.000 de metri patrati, sectorul financiar se plaseaza pe primul loc din acest punct de vedere, fiind urmat indeaproape de sectorul medical si farmaceutic cu o medie de 1.890 de metri patrati pe tranzactie.
De altfel, si topul celor mai mari tranzactii de inchiriere semnate in 2021 a fost clar dominat de companiile din aceste sectoare, respectiv Medicover cu 15.000 metri patrati, Wipro cu 11.000 metri patrati, Provita cu 11.000 metri patrati sau Allianz Tiriac cu 4.700 metri patrati.
Suprafata medie a unei tranzactii a fost raportata la volumul cererii nete, adica inchirieri de spatii noi de birouri, excluzand reinnoirile de contracte existente, cerere neta care in 2021 s-a situat la 170.000 metri patrati, cu aproape 34% mai mult decat in 2020. Cererea totala, respectiv noi inchirieri de spatii de birouri plus reinnoirile de contracte existente, a crescut in 2021 cu 26% la 298.300 metri patrati.
In total, pe parcursul anului trecut, in Bucuresti au fost livrate proiecte care au cumulat o suprafata de 244.300 metri patrati, in crestere cu 54% fata de 2020. Cea mai mare suprafata de birouri livrata in 2021 a fost in Centru-Vest (65.800 mp, 27% din total), Expozitiei (46.000 mp, 19% din total) si Centru (41.700 mp, 17% din total).
Din punct de vedere al ofertei viitoare, in prezent sunt in constructie si sunt asteptate sa fie livrate in 2022 si 2023, proiecte totalizand circa 224.000 metri patrati, in scadere cu 44% fata de suprafata finalizata in perioada 2020-2021.
Stocul de spatii moderne de birouri a ajuns la 3,19 milioane de metri patrati, excluzand cladirile detinute de cei care le si ocupa, in vreme ce rata de neocupare a crescut usor, la 14,9%. Un lucru important de mentionat este ca inca exista o diferenta semnificativa intre ratele de neocupare raportate la clasele de birouri din Bucuresti, respectiv 12,5% pentru cele de clasa A si 23% la cele de clasa B.
Luand in considerare proiectele aflate in diverse stadii de executie si potentialul de absorbtie al pietei, exista premisele ca volumul cererii sa depaseasca nivelul de 300.000 de metri patrati anual, in urmatorii 4-5 ani, ceea ce va duce implicit la reducerea ratei de neocupare.
@Expo by Atenor, One Cotroceni Park II, Sema Parc, AFI Tech Park II sau Equilibrium II sunt cateva dintre cele mai importante livrari programate pentru urmatorii doi ani.
Chiria de referinta din Bucuresti a ramas stabila in T4 2021 la 18 -18,5 euro/mp/luna in CBD, cu valori de 17-18 euro/mp/luna inregistrandu-se in subzonele Centru si Floreasca - Barbu Vacarescu, estimandu-se o usoara crestere in CBD pana la sfarsitul anului curent, pe fondul ofertei reduse de spatii si a cererii sustinute pentru aceasta parte a Bucurestiului.