ZF Tendinte in piata de birouri 2024
Cererea pentru spaţii de birouri continuă să fie ridicată, atât în Bucureşti cât şi în centrele regionale, cu menţiunea că această cerere rămâne la un nivel superior în special pentru proiectele de calitate, care pot fi utilizate drept un instrument de marketing pentru a atrage angajaţii la birou, dar şi noi investiţii pe piaţa locală.
Infineon a anunţat o dublare a suprafeţei contractate, iar cei de la One United vor construi în Dimitrie Pompeiu o clădire dedicată acestora. Adobe de asemenea aproape şi-a dublat suprafaţa de birouri contractată şi s-a mutat într-o clădire nouă, parte a proiectului U Center.
Zona de centru-vest, de la Orhideea până la 13 Septembrie, va concentra peste 900.000 de metri pătraţi de birouri până în 2030, suficient pentru 100.000 de corporatişti, devenind astfel cel mai important pol de office din România.
În prezent în 2024 şi 2025 doar 25.000 mp de noi birouri sunt confirmate a fi gata, valoare reprezentând 10% dintr-un singur an considerat a fi normal de piaţa imobiliară. În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre chiriaşi au ales să rămână în sediul existent şi nu să se mute într-o clădire nouă, aşa cum era cazul în 2019 când a venit cel mai recent val de noi birouri.
În piaţă sunt acum circa 266.000 mp de birouri cu autorizaţie, care ar putea să demareze în 2024 sau 2025 şi 456.000 mp de birouri care aşteaptă autorizaţia. Centrele de date reprezintă clădiri industriale pentru servere, care au nevoie de o reţea puternică de livrare a energiei electrice din mai multe surse, dar şi conexiune directă la o magistrală de fibră optică.
Dincolo de piaţa de birouri, care are în continuare potenţial de creştere, faţă de cea din Vest care a atins un platou, din punct de vedere investiţional marii investitori vor să îşi diversifice portofoliile, iar centrele de date sunt noul sector care va atrage noi plasări de capital.
Motorul creşterii în 2019 a fost şi faptul că în acel an s-au livrat multe clădiri noi construite la cele mai recente standarde şi gândite de la bun început cu funcţiuni multiple plus o arhitectură deosebită faţă de ce se regăsea în piaţă în acel moment. În 2019 pe piaţă erau lansate noi birouri precum Renault Bucharest Connected, actualul Dacia Business Center, The Mark, Oregon Park C, The Bridge II, Bucharest Business Garden, Expo Business Park, Globalworth Campus, The Light I, Timpuri Noi Square sau Equilibrium I.
Anul 2024 a început de asemenea cu o tranzacţie mare - Genpact a semnat pentru prelungirea contractului pentru 30.000 mp în Hermes Business Campus.
Stocul modern de birouri din Bucureşti a ajuns la finalul anului trecut la circa 3,5 milioane de metri pătraţi şi aproximativ jumătate din piaţă fiind formată din clădiri mai vechi de 10 ani, iar restul fiind livrate începând cu 2012 .
Oricum ar fi, calitatea rămâne o prioritate de top pentru majoritatea companiilor care caută să închirieze birouri.