ZF TOP TRANZACTII
Activitatea de fuziuni şi achizitii măsoară cel mai bine gradul de interes al investitorilor străini pentru economia unei ţări, dar poate fi considerată şi un barometru pentru gradul de maturitate al companiilor locale.
Cu cât economia merge mai bine iar companiile sunt mai solide, cu atât investitorii, fie că este vorba despre cei financiari sau strategici, vor fi mai interesaţi să cumpere, iar piaţa se va dezvolta.
Peste 500 de tranzacţii prezentate în 13 ani.
Sute de miliarde de euro tranzactionaţi.
Cele mai mari case de avocatură. Cei mai activi consultanţi.
Poveşti nespuse din spatele tranzacţiilor de succes.
Ajuns la cea de-a 13 ediţie, evenimentul Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.
Anul trecut a fost unul bun pentru piaţa de M & A, cu 11 tranzacţii care au avut o valoare de cel puţin 100 de milioane de euro. Cele mai importante două achiziţii sunt internaţionale, dar au un impact local puternic, mai exact businessul din România contribuie la total cu peste 200 de milioane de euro.
O altă supriză este prezenţa antreprenorilor români în top, atât la vânzare, dar şi la cumpărare. Fraţii Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au făcut o preluare de peste 200 mil. euro în sectorul imobiliar. Aceasta a fost una dintre cele mai mari tranzacţii din 2018 şi totodată una dintre cele mai importante mutări ale antreprenorilor români.
De partea cealaltă a baricadei, la vânzare, s-au situat mai mulţi oameni de afaceri locali care au dorit să cedeze controlul businessului într-o perioadă în care economia este încă sus, iar interesul investitorilor încă se arată. Unii dintre ei nu au cedat în 2008, dar au făcut-o acum.
Totuşi, anul trecut nu s-a semnat nicio mega-tranzacţie, adică o achiziţie cu o valoare de peste 500 mil. euro. Ultimul an când a fost semnată o astfel de tranzacţie a fost 2016, anul în care retailerul Profi a trecut din ograda Enterprise Investors în cea a altui fond de investiţii – Mid Europa Partners.
În ceea ce priveşte 2018, datele statistice arată o scădere în ceea ce priveşte numărul total de deal-uri, semn că încetinirea consumului şi incertitudinile de pe plan politic au avut totuşi un impact, piaţa de M & A mergând mână în mână cu economia. Totuşi, analiştii şi specialiştii spun că în valoare piaţa a evoluat pozitiv.
Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România este pe val de circa patru ani, evoluţia pozitivă a economiei în ansamblul său şi a consumului în particular a făcut ca atât investitorii strategici, cât şi cei financiari să îşi întoarcă privirea către România. Deşi şi economiile vecine – Ungaria, Cehia şi Polonia – s-au aflat pe un trend ascendent, România a fost campioană la creşteri.
În ceea ce priveşte 2019, oficialii din domeniu sunt optimişti în continuare.
Despre perspectivele pieţei de M & A, despre ce s-a întâmplat în 2018 şi despre piaţa regională şi mondială de fuziuni şi achiziţii vor discuta analiştii, vânzătorii, cumpărătorii, consultanţii şi avocaţii la evenimentul ZF Top Tranzacţii.
Ajuns la cea de-a 13 ediţie, evenimentul aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.