Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

ZF TOP TRANZACTII 2023

 

Peste 600 de tranzacţii prezentate în 17 ani.

Sute de miliarde de euro tranzactionaţi.

Cele mai mari case de avocatură. Cei mai activi consultanţi.

Poveşti nespuse din spatele tranzacţiilor de succes.

 

Ajuns la cea de-a 17-a ediţie, evenimentul Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.

Piaţa globală de M&A a suferit o cădere dramatică în a doua jumătate a anului trecut, investitorii devenind mai prudenţi în achiziţii pe fondul creşterii rapide a ratelor dobânzilor de politică monetară şi pe fondul vocilor tot mai numeroase care avertizau că urmează o criză economică globală.

 

Declinul continuă şi în 2023 şi asta după ce anii de pandemie şi cei de imediat dinaintea crizei sanitare au fost unii foarte buni pentru activitatea de M&A dat fiind că banii erau mulţi şi ieftini. Astfel, fondurile de private equity, dar şi investitorii strategici s-au înghesuit să facă achiziţii.

 

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii este una mică în economia globală, aşa că de multe ori ea este influenţată de ce se întâmplă la nivel mondial. Fondurile mari şi investitorii strategici îşi îndreaptă atenţia, în perioadele de criză, către pieţe dezvoltate, stabile.

 

Totuşi, anul trecut, evoluţia pieţei locale de M&A a fost una bună, fiind astfel contrastantă cu cea globală. A contat, pe de-o parte, că economia locală a avut o creştere puternică, iar companiile româneşti au atins un anumit grad de maturitate. Pe de altă parte, în ultimii ani, s-au înfiinţat fonduri locale, care îşi concentrează atenţia pe România, iar asta poate consititui un avantaj atât acum, cât şi pe termen mediu, mai ales că există un buget de 400 mil. euro venit prin PNNR şi care este „pus la bătaie”.

 

Indiferent de avantajele şi dezavantajele României, jucătorii din piaţă spun că lucrurile nu vor mai fi la fel ca în 2019-2021. Banii s-au scumpit, evaluările sunt trase în jos şi apetitul total pentru tranzacţii scade.

 

Totuşi, rămâne de văzut cum va merge economia în 2023, pentru că piaţa de M&A merge de fel în aceeaşi direcţie. Plus că nu toate sectoarele au aceeaşi traiectorie, unele fiind cu siguranţă vedeta pieţei de tranzacţii, pe când altele intră într-un con de umbră. 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali