Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER SPECIAL PARTENER PARTENER PARTENER SUPORT PARTENER SUPORT
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF TOP TRANZACTII 2024

 

Peste 600 de tranzacţii prezentate în 18 ani.

Sute de miliarde de euro tranzactionaţi.

Cele mai mari case de avocatură. Cei mai activi consultanţi.

Poveşti nespuse din spatele tranzacţiilor de succes.

 

Este 2024 anul în care piaţa de M&A revine în zodia creşterilor?

 

Ajuns la cea de-a 18-a ediţie, evenimentul Top Tranzacţii aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, respectiv vânzători, cumpărători, avocaţi, consultanţi sau bancheri de investiţii.

În 2024, pe piaţa globală de fuziuni şi achiziţii se anunţă cer variabil. Mai exact, problemele economice şi cele geopolitice care au afectat o lume întreagă în ultimii ani nu vor dispărea peste noapte, însă este estimată o temperare a îngrijorărilor în contextul în care inflaţia este aşteptată să îşi continue declinul, iar dobânzile ar putea începe să scadă în anumite ţări, fapt ce ar face finanţarea mai uşoară şi mai ieftină. Astfel, deşi piaţa nu e aşteptată să revină la vârfurile anterioare, lucrurile par să se aşeze pe un făgaş mai bun, după ce în 2023 a fost atins minimul ultimului deceniu pe plan global. Ce se va întâmpla în România?
 
În 2023, un an dificil pentru “industria” de M&A de pe plan european şi mondial, în România s-au parafat trei mega-tranzacţii, adică dealuri de peste 1 mld. euro fiecare, un număr record pentru o piaţă relativ mică precum cea locală. Este vorba de fapt de o listare şi de două tranzacţii de M&A, însă toate trei contează la modul în care se conturează peisajul autohton în ochii investitorilor de pretutindeni.
 
În mod normal, în România, unde întreaga piaţa de M&A are o valoare cuprinsă între 4 şi 8 mld. euro anual, mega-tranzacţiile sunt mai degrabă conjuncturale. Iar asta o dovedeşte şi istoria capitalistă a ţării. Mai exact, din 2000 până în prezent, cea mai prolifică „eră” pentru piaţa locală de M&A, pe plan autohton au existat mai puţin de zece astfel de acorduri majore. Sunt luate în calcul doar dealurile (atât tranzacţii, cât şi IPO-uri) care au vizat strict piaţa românească.
Deşi mega-tranzacţiile sunt vizbile, foarte bune pentru “palmares”, în economia lucrurilor, pe o piaţă ca România, sunt vitale achiziţiile medii, de câteva zeci sau sute de milioane de euro. Ele sunt cele care dau de fapt tonul şi arată interesul investitorilor pentru România. Iar genul acesta de acorduri a existat constant în ultimii ani.
 
Piaţa locală de fuziuni şi achiziţii a fost efervescentă şi în anul 2023, în pofida dificultăţilor pe care mediul de business le-a întâmpinat din cauza dobânzilor ridicate, a inflaţiei record şi a războiului de la graniţă. Astfel, investitorii – strategici ori financiari – s-au uitat în continuare către România, cu precădere spre sectoare precum energie, IT&C, sănătate sau agricultură.
Piaţa autohtonă de M&A este dominată de investitori strategici, astfel că 80-90% dintre tranzacţii au la cumpărare companii locale ori străine şi nu fonduri de investiţii. Totuşi, în acest an, au existat şi unii investitori financiari – locali ori regionali – care au ieşit la shopping.
Iar această evoluţie vine doar ca o continuare a ultimilor ani
 
Indiferent de avantajele şi dezavantajele României, jucătorii din piaţă spun că lucrurile nu vor mai fi la fel ca în 2019-2021. Ce urmează totuşi pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii? 
 
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali