Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PARTNER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Videoconferinţa IMM. Vaccin pentru IMMunitate 2021

ZF Videoconferinţa IMM. Vaccin pentru IMMunitate - Cum trec prin criză afacerile mici şi mijlocii din România

 

Afacerile mici – alături de toată economia, de altfel – au trecut prin cea mai zbuciumată perioadă din existenţa lor. Spre deosebire de companiile cu istoric, businessurile la început de drum încă erau în proces de tatonare a pieţei, încă încercau să-şi stabilească un ritm de funcţionare atunci când pandemia a venit să le clatine.

Anul 2021 este cel în care multe din IMM-uri vor fi nevoite să găsească soluţii pentru plata datoriilor restante, acumulate începând cu anul trecut. Mai mult de jumătate din aceste firme mici şi mijlocii au întâmpinat probleme la încasarea facturilor în 2020, arată un studiu realizat de Consiliul Naţional al |ntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Iar impactul este evident şi în entuziasmul scăzut al potenţialilor antreprenori de a începe acum o afacere.

Numărul de companii nou create (înmatriculările profesioniştilor, cum apar ele la Registrul Comerţului) a scăzut cu 18% anul trecut faţă de 2019, până la 109.000. În trei ani anteriori – 2017, 2018 şi 2019 – companiile nou-înfiinţate atinseseră record după record, cu o medie anuală situată între 134.000 şi 136.000 de entităţi. Criza din 2008 a fost urmată de o scădere a apetitului pentru business cu 20% în 2009, însă în tot acest interval de după criză erau create peste 110.000 de firme în fiecare an.

Companiile cu afaceri de sub 100.000 de euro anual au resimţit mai brutal decât firmele mari efectele pandemiei anul trecut, jumătate dintre manageri considerând că firma lor este afectată de Covid-19, arată cel mai recent studiu Confidex.

Deşi, luate individuale, companiile din universul microîntreprinderilor par să fie firave, ponderea lor în economie nu este neglijabilă. 43 mld. euro a fost cifra de afaceri totală a microîntreprinderilor din România în 2019, cel mai recent an pentru care au fost publicate bilanţurile financiare, adică 12% din cifra de afaceri totală a companiilor din România. Profitul lor ajunsese la 9 mld. euro, iar locurile de muncă pe care le-au creat depăşea 884.000. Tot în 2019, numărul total al microîntreprinderilor era de peste 670.000, adică 92% din totalul companiilor din România. Aşadar, mici, dar mulţi.

Acum, că pandemia a „măturat”, vreme de un an, nu doar acest segment al afacerilor mici, ci economia întreagă, cum arată viitorul pentru IMM-urile din România?

 

 

 

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali