Romania, 100 de ani de business
2018 va fi pentru ZF anul proiectului ZF Romania, 100 de ani de business iar Gala ZF din 23 noiembrie 2017 va marca startul acestui proiect.
La implinirea a 100 de ani de la Marea Unire, Ziarul Financiar lanseaza un proiect editorial integrat online-video-evenimente-print prin care vom marca un secol de transformari economice si sociale in Romania si vom incerca sa stabilim cum poate fi recapatata increderea in ideea de natiune romana constituita acum un veac.
In cadrul acestui proiect urmarim sa evidentiem:
- Romania in oglinda secolului 20. Cum arata la 1918 si unde suntem astazi
- tendintele economice din ultimul secol
- cele mai importante evenimente economice
- cele mai importante companii de atunci si de acum
- ce ne poate spune trecutul economic despre viitor
In cadrul Galei vor fi oferite premiile pentru cele mai valoroase companii din Romania, ca in fiecare an.
De asemenea, se vor oferi premii speciale pentru cele mai importante miscari de business din 2017 care au avut impact asupra topului celor mai valoroase companii.
La 100 de ani de existenta, Romania trebuie sa se uite in urma si sa stabileasca factorii care au contribuit la dezvoltarea sa din punct de vedere economic.
Ruptura dintre anii 1945 si 1990 a lasata rani adanci in business, pe de o parte, dar a si schimbat profund tratsatura economica si sociala a Romaniei.
Asa cum pentru companii persistenta si mentinerea pe piata reprezinta un atu in fata competitorilor si o sursa de credibilitate, “varsta unei tari” este de asemenea un element important in constructia constiintei de sine a unei natiuni.
Cele doua decenii care au urmat dupa 1 decembrie 1918 au fost o perioada de dezvoltare accelerata.
Aducerea sub aceleasi steag a Transilvaniei, Basarabiei si cadrilaterului a fost atat din punct de vedere a resurselor naturale umane cat si si dpdv economici-a dat tarii un elan unic.
Ca si astazi, industria din Transilvania era mai avansata decat cea din Regat si Romania a avut de castigat din includerea capacitatilor industrial, unele din ele fiind inca in functiune si astazi.
100 de ani mai tarziu, Romania este geopolitic in vest. Structurile economiei si cele politice sunt conectate in cel mai inalt grad din istoria sa de pana acum insa procesul de modernizare nefinalizat.
Ca si acum 100 de ani, sunt restante profunde. Inca predomina forma, multe institutii sunt doar cu numele iar fondul “Balcanic” si poate chiar semi-barbar se intrevede deseori. Incederea in institutii si in legi este inca in urma temerii fata de forta si intelegerile de culise.
Economia a luat-o in fata societatii care trebuie sa se adapteze, ca si in urma cu 100 de ani la valorile occidentale.