Conferinţe
DESPRE EVENIMENT
Ziarul Financiar organizează în perioada 23-24 februarie cea de-a zecea ediţie a ZF Power Summit, eveniment care în fiecare an adună elita sectorului de energie, petrol şi gaze în jurul celor mai fierbinţi subiecte din acest domeniu. În 2021 ducem tradiţia mai departe şi vă invităm să participaţi activ la un nou ZF Power Summit.
 
Ultimul deceniu a adus schimbări profunde la nivelul sectroului energetic local. În 2011, producţia de energie era asigurată în procent de 40% de cărbuni, energia eoliană nici nu conta, iar la Cernavodă cel de-al doilea reactor abia îşi făcea încălzirea. 
Zece ani mai târziu, peisajul energetic este de nerecunoscut. 
 
Cărbunii nu mai reprezintă decât 18%, energia verde având o contribuţie de circa 15%. Hidroelectrica e lider absolut, iar gazul şi-a menţinut ponderea, dar cu investiţii noi, aproape singurele în energia convenţională.
 
Acum 10 ani, România era exportator net de energie, acum este clar importator, cu probleme reale în asigurarea continuităţii în alimentarea consumatorilor săi. 
 
Acum 10 ani, liberalizarea era un concept, acum este scrisă pe facturile tuturor.
 
După această transformare uriaşă, România se află în zorii unei alte schimbări şi mai importante, nu doar la nivel energetic, ci industrial. Paşii făcuţi de alţii conturează un drum pe care e posibil să-l parcurgem şi noi.
 
Olanda, cel mai mare producător de gaz la nivel european, a început deja proiectele pilot prin care vrea să analizeze eficienţa încălzirii cu hidrogen la nivel rezidenţial, utilizând însă actuala infrastructură de distribuţie a gazului. De altfel, Olanda a anunţat la nivel oficial renunţarea pe termen lung la gazul natural. România abia face primii paşi în zona de offshore la mare adâncime, opţiunile strategice ale celor două ţări fiind complet diferite. 
Polonia a lansat un proiect pilot în zona de hidrogen, japonezii de la Toyota devenind unul ditre parteneri. 
Marile grupuri de utilităţi ies complet din zona de energie convenţională, toţi banii fiind pariaţi pe energia verde. 
Energia eoliană offshore a ajuns să coste cât cea din cărbuni, iar eforturile financiare necesare continuă să scadă pe măsura avansului tehnologic.
Constructorii auto analizează soluţii alternative de alimentare.
Clădirile nou construite trebuie să aibe un consum de energie spre zero, iar decarbonizarea industriei este un obiectiv asumat la nivel european. 
Economia circulară nu mai este un termen de manual, ci o obligaţie, iar energia joacă un rol esenţial în îndeplinirea acesteia.
Astfel, Ziarul Financiar a ales să transforme cea de-a zecea ediţie a ZF Power Summit în platformă de idei care vor modela următoarele decenii. Motivul este simplu.
 
Află mai multe
TEME DE DISCUTIE
  • Care este rolul gazului în ecuaţia tranziţiei energetice? Devine gazul noul cărbune sau tranziţia energetică în România nu se poate face fără această resursă locală?
  • Cum au afectat pandemia şi problemele economice tranziţia energetică? Putem asista la o revenire a energiei convenţionale?
  • Când vom avea o legislaţie offshore pentru hidrocarburi funcţională?
  • Care sunt banii pe care România îi poate accesa pentru a trece prin tranziţia energetică?
  • Care sunt atuurile locale pentru a internaliza cât mai mult din aceasta tranziţie? Ce echipamente putem produce local, ce eforturi se fac la nivelul sistemului de educaţie pentru a pregăti noua generaţie de specialişti, cum ne pregătim în general pentru a nu fi, din nou, o piaţă de desfacere, ci un furnizor important?
  • Spre ce mix de energie ne îndreptăm? Ce pondere ar putea avea energia verde în zece ani?
  • Ce potenţial eolian offshore concret avem? Ce legislaţie este necesară?
  • Cum încălzim România, cu gaz sau ne uităm la alte soluţii?
  • Ce politică are România pe zona de hidrogen şi cum folosim actuala infrastructură pentru a putea obţine cât mai multe sinergii?
  • Ce vor arăta companiile de hidrocarburi la finalul acestei tranziţii, în ce se transformă?
  • Ce planuri de decarbonizare au marii poluatori? Ce soluţii sunt la îndemână?
  • Captarea carbonului revine pe tapet? Ce alte soluţii avem?
  • Liberalizare, final de drum. Cu ce se alege consumatorul final? Ce rol mai are reglementatorul din energie?
  • De la case, la clădiri: Cum construim fără să mai consumăm energie?
  • Ce înseamnă economia circulară şi ce rol are energia? Cum se folosesc autorităţile de acea big data din energie pentru dezvoltarea urbană? Ce exemple avem, inclusiv în România?
Află mai multe
ZF POWER SUMMIT'17
Vezi galeria foto completă
ZF POWER SUMMIT'16
Vezi galeria foto completă
ZF POWER SUMMIT'15
Vezi galeria foto completă
ZF POWER SUMMIT'14
Vezi galeria foto completă
ZF POWER SUMMIT'13
Vezi galeria foto completă
ZF POWER SUMMIT'12
Vezi galeria foto completă
Parteneri oficiali
Parteneri oficiali