Ziarul Financiar organizează în perioada 23-24 februarie cea de-a zecea ediţie a ZF Power Summit, eveniment care în fiecare an adună elita sectorului de energie, petrol şi gaze în jurul celor mai fierbinţi subiecte din acest domeniu. În 2021 ducem tradiţia mai departe şi vă invităm să participaţi activ la un nou ZF Power Summit.
Ultimul deceniu a adus schimbări profunde la nivelul sectroului energetic local. În 2011, producţia de energie era asigurată în procent de 40% de cărbuni, energia eoliană nici nu conta, iar la Cernavodă cel de-al doilea reactor abia îşi făcea încălzirea.
Zece ani mai târziu, peisajul energetic este de nerecunoscut.
Cărbunii nu mai reprezintă decât 18%, energia verde având o contribuţie de circa 15%. Hidroelectrica e lider absolut, iar gazul şi-a menţinut ponderea, dar cu investiţii noi, aproape singurele în energia convenţională.
Acum 10 ani, România era exportator net de energie, acum este clar importator, cu probleme reale în asigurarea continuităţii în alimentarea consumatorilor săi.
Acum 10 ani, liberalizarea era un concept, acum este scrisă pe facturile tuturor.
După această transformare uriaşă, România se află în zorii unei alte schimbări şi mai importante, nu doar la nivel energetic, ci industrial. Paşii făcuţi de alţii conturează un drum pe care e posibil să-l parcurgem şi noi.
• Olanda, cel mai mare producător de gaz la nivel european, a început deja proiectele pilot prin care vrea să analizeze eficienţa încălzirii cu hidrogen la nivel rezidenţial, utilizând însă actuala infrastructură de distribuţie a gazului. De altfel, Olanda a anunţat la nivel oficial renunţarea pe termen lung la gazul natural. România abia face primii paşi în zona de offshore la mare adâncime, opţiunile strategice ale celor două ţări fiind complet diferite.
• Polonia a lansat un proiect pilot în zona de hidrogen, japonezii de la Toyota devenind unul ditre parteneri.
• Marile grupuri de utilităţi ies complet din zona de energie convenţională, toţi banii fiind pariaţi pe energia verde.
• Energia eoliană offshore a ajuns să coste cât cea din cărbuni, iar eforturile financiare necesare continuă să scadă pe măsura avansului tehnologic.
• Constructorii auto analizează soluţii alternative de alimentare.
• Clădirile nou construite trebuie să aibe un consum de energie spre zero, iar decarbonizarea industriei este un obiectiv asumat la nivel european.
• Economia circulară nu mai este un termen de manual, ci o obligaţie, iar energia joacă un rol esenţial în îndeplinirea acesteia.
Astfel, Ziarul Financiar a ales să transforme cea de-a zecea ediţie a ZF Power Summit în platformă de idei care vor modela următoarele decenii. Motivul este simplu.