HR Conference 2022: Cum văd marii angajatori provocările anului 2023?
Ziarul Financiar organizează ”HR Conference: Cum văd marii angajatori provocările anului 2023?”, a doua ediţie a evenimentului de resurse umane din toamnă ce reuneşte managerii şi directorii de resurse umane din marile companii locale, trainerii, consultanţii şi headhunterii.
La mijlocul anului 2021, un raport al ONU spunea că pierderea locurilor de muncă din cauza pandemiei a distrus "cinci ani de progres" şi că piaţa muncii probabil că-şi va reveni în anul 2023.
ÎNTRE TIMP:
• numărul de angajaţi din economia locală a crescut aproape constant
• în octombrie 2021 a trecut de pragul de 5 milioane de persoane
ÎN PREZENT:
• numărul de angajaţi nu a mai scăzut sub pragul de 5 milioane de persoane
• se îndreaptă rapid către valoarea de 5,1 milioane de persoane.
Angajatorii au nevoie de forţă de muncă, o nevoie care nu este acoperită în cele mai ”fierbinţi” sectoare ale economiei locale.
Construcţiile sunt un astfel de exemplu, un sector care a început să se bazeze din ce în ce mai mult pe muncitorii asiatici pentru a-şi acoperi necesarul de forţă de muncă.
Un bun stimulent pentru atragerea candidaţilor este salariul.
Anul acesta angajatorii s-au străduit să ţină acest stimulent pe linia de plutire, astfel încât să poată ţină piept creşterilor de preţuri. Cu toate astea, rata inflaţiei a crescut puternic anul acesta, iar ritmul de creştere al veniturilor angajaţilor a fost multe luni mai mic decât avântul preţurilor.
Angajatorii spun că bugetele de salarii pentru 2023 cuprind creşteri, în contextul actualelor creşteri de preţuri şi a competiţiei de pe piaţa muncii. Astfel, apar întrebări despre cum se vor calcula aceste creşteri, ce factori vor fi luaţi în considerare şi cum pregătesc angajatorii salariile pentru a atrage candidaţi în 2023?
În plus, relaţiile dintre angajaţi şi angajatori sunt într-o continuă schimbare în ultimii doi.
Flexibilitatea a rămas şi în 2022 cuvântul de ordine în politicile directorilor de resurse umane, astfel că, fără sintagma „remote work” sau „muncă hibrid” în anunţuri, angajatorii din oraşele mari nu mai pot recruta candidaţi nici în 2022. Angajatorii spun că această tendinţă este una care va continua şi în 2023, astfel că biroul, spaţiul de lucru, interacţiunea dintre angajaţi şi cea dintre angajat şi angajator sunt teme de pus pe ordinea discuţiilor despre viitorul muncii.
În acest context, Ziarul Financiar aduce la aceeaşi masă angajatori şi specialişti în domeniul resurselor umane pentru a discuta despre viitorul muncii în o perioadă post-pandemică asupra căreia umbreşte un război foarte aproape de graniţele României.