Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
Partener PARTNER PARTNER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER BRONZE PARTENER PARTENER BRONZE
Share event
DESPRE EVENIMENT

Investiţiile străine directe au crescut anul trecut cu 16%, la aproape 4,1 mld. euro, cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, arată datele de la BNR. Cu toate că trei ani ISD-urile au reluat creşterea, valoarea înregistrată în 2016 rămâne încă la jumătate faţă de sumele aduse în România de capitalul străin în perioada 2006-2008, anii integrării în Uniunii Europene.

Cele mai multe investiţii străine noi din ultimul deceniu au venit în România în pe­rioada 2006 - 2008, în perioada de boom e­co­no­mic, când valoarea anuală a investiţiilor străine directe varia între 7 şi peste 9 mld. euro pe an. În anii de criză, inves­tiţiile străine s-au prăbuşit la 2 - 3 mld. euro pe an, nivel la care s-au menţinut chiar şi după ce economia a revenit pe creştere, însă 2016 a dat semnalul revenirii încrederii investitorilor în businessul românesc.

În 2008, cel mai bun an al economiei locale, jumătate din investiţiile străine directe (ISD) erau aduse de Austria, Germania, Franţa şi Italia, iar în 2015 ponderea celor patru ţări în total ISD-uri scăzuse la 38%. În ultimii opt ani, investiţiile străine realizate de companii din Germania au crescut cu  6%, cele din Franţa au stagnat, iar cele din Austria şi Italia au scăzut cu 1%, respectiv 7%.  Soldul investiţiilor străine directe a crescut cu 32% în 2015 faţă de 2008, la un total de 64,4 mld. euro.

Va mai ajunge România la nivelul de investiţii străine din perioada de boom economic? Ce rol vor juca tranzacţiile şI intrarea unor noi jucători pe piaţa locală?

În zece ani în România s-au construit pieţe inexistente în momentul integrării în Uniunea Europeană: energia eoliană, serviciile medicale private, sectorul de curierat, comerţul electronic, piaţa de office, chiar şi retailul modern erau “în faşă” în 2007. Sute de milioane de euro au intrat în aceste industrii în ultimii ani. Ce urmează? Unde vor veni banii? Cine va paria în continuare pe economia locală şi cine se va retrage?

Dacă România va rămâne la o creştere economică de 4-5% anual, investiţiile şi încrederea nu vor întârzia să apară!

 

 

Află mai multe
TEME DE DISCUTIE
  • Unde suntem, de la ce premise plecăm după 25 de ani de investiţii străine în România: valoarea ISD-urilor, evoluţia sold-ului lor, cum arată structura pe ţări a capitalului străin, statistici despre ponderea capitalului străin în business: mari angajatori, cele mai mari companii, cei mai puternici investitori etc.
  • Va mai ajunge România la nivelul de investiţii străine din perioada de boom economic (9 mld. euro anual)? Ce rol vor juca tranzacţiile şi intrarea unor noi jucători pe piaţa locală?
  • Pariul pe România. Ce urmează? Unde vor veni banii? Cine va paria în continuare pe economia locală şi cine se va retrage?
  • Cum pot fi sprijinite investiţiile străine? Cum se pot implica autorităţile locale în atragerea de investitori în zone în care mai există forţă de muncă pregătită, dar care suferă la capitolul investiţii?
  • De ce are nevoie investitorul ca să-şi parieze banii pe România? Ce se poate face pentru a evita pierderea unor investiţii de amploare în detrimentul statelor din jur?

 

Află mai multe