ZF Tendinţe în rezidenţial '22
Investiţiile în real estate continuă în ritm accelerat în România, piaţa rezidenţială atragând un volum de noi investiţii tot mai mare.
Pe zona rezidenţială, peste 10 proiecte mari, cu peste 500 de apartamente, sunt în curs de dezvoltare anul acesta doar în Bucureşti, potrivit datelor celor de la Bucharest Real Estate Club (BREC). Potrivit acestora, în 2022 se va extinde puternic şi segmentul proiectelor mixte – tip “oraş în oraş” – care oferă facilităţi multiple.
În Capitală sunt în lucru trei mari astfel de dezvoltări, iar în celelalte oraşe mari oraşe din ţară se adaugă încă cel puţin 5.
Piaţa rezidenţială din România a înregistrat în 2021 cele mai bune rezultate din ultimele decenii, cu niveluri record de unităţi rezidenţiale vândute şi de livrări de locuinţe la nivel naţional.
Piaţa rezidenţială a marcat în 2021 un nou record după ce peste 183.000 de apartamente au fost tranzacţionate, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, chiar dacă 2021 a fost al doilea an de pandemie, unul în care efectele asupra economiei au început din plin să se resimtă.
Din cele 183.032 de apartamente care s-au vândut anul trecut, 52.004, adică circa 30%, au vizat doar Bucureştiul, potrivit datelor colectate de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) şi centralizate de ZF.
La o valoare medie a unui apartament de 85.000 de euro în regiunea Bucureşti-Ilfov şi de 60.000 de euro în restul ţării, rezultă că valoarea totală a tranzacţiilor cu apartamente parafate în 2021 a depăşit 12 miliarde de euro, potrivit calculelor şi estimărilor făcute de consultanţii.
Pentru Bucureşti, cea mai bună lună a anului trecut a fost decembrie, când s-au tranzacţionat aproape 5.800 de apartamente, în vreme ce în ianuarie, o lună care, în mod tradiţional, vine cu un volum mai redus, numărul tranzacţiilor a fost aproape la jumătate.
Reprezentanţii ANCPI precizează că numărul tranzacţiilor cuprinde imobilele tip apartament, boxă, locuri de parcare, însă 99,9% sunt apartamente.
Cele 183.032 de apartamente tranzacţionate în 2021 au marcat o creştere de 50% faţă de anul precedent. Recordul anterior datează din 2017, când numărul tranzacţiilor cu apartamente a fost de peste 151.000.
Datele consultanţilor arată că luna decembrie a adus o accelerare a creşterii medii a preţurilor apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală, astfel că suma plătită de cumpărători a urcat la 103.900 de euro, maximul ultimului deceniu şi valoare care nu a mai fost atinsă din prima jumătate a anului 2009.