Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

Meet the CEO

Meet the CEO este un eveniment cu frecventa lunara, la care participa un numar de circa 20 de invitati.

Evenimentul consta in intalnirea unora dintre cei mai reprezentativi CEO ai comunitatii de business din Romania, acestia impartasind din experienta lor participantilor.

Intalnirile au ca scop schimbul de informatii, sfaturi si idei de la oameni cu experienta pe acest nivel. Intalnirile au loc seara si sunt moderate de un redactor specializat BUSINESS Magazin, intr-un cadru informal, ce permite schimbul direct de idei, impartasirea experientelor si networking-ul.

Concluziile discutiilor purtate sunt reflectate editorial in urmatoarea editie a BUSINESS Magazin

 

Ludwik Sobolewski, Director General Bursa de Valori Bucuresti

Conducerea burselor de valori din Polonia si Romania

 

Despre Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski este directorul general al Bursei de Valori Bucuresti din August 2013. Anterior, in perioada 2006-2013, Sobolewski a fost Presedintele Directoratului si Director general al Warsaw Stock Exchange (WSE). Pe durata mandatului sau, WSE a devenit leader in randul burselor din Europa Centrala si de Est si o companie listata pe propria piata reglementata incepand cu 2010, dupa incheierea cu succes a unui IPO.

Ludwik Sobolewski a sustinut dezvoltarea business-ului bursei prin atragerea de companii in vederea listarii, cresterea numarului de membri internationali conectati la WSE, si prin promovarea serviciilor si produselor bursei. De asemenea, a jucat un rol activ in crearea infrastructurii pietei de capital, cu NewConnect, o piata pentru start-up-uri, companii nou create sau IMM-uri, cu piata Catalyst, prima piata de tip bursier organizata in Polonia pentru obligatiuni cu exceptia titlurilor de stat, cu BondSpot SA si Polish Power Exchange SA.

Experienta sa este completata de 12 ani in Polish National Depository for Securities SA si 1 an in Departamentul organizational, ocupand pozitia de Consilier la Cabinetul Primului Ministru. Sobolewski detine experienta in sfera guvernantei corporative ca Presedinte/Membru in  Cosiliul PAK, IDEA TFI, National Depository for Securities SA, Polish Power Exchange SA, BondSpot SA, Exchange Centre SA, WSE InfoEngine SA, National Board for Research and Development, “Poland Now” Foundation.

Ludwik Sobolewski este de profesie avocat, absolvind in 1989 Facultatea de Drept si Stiinte Administrative a Universitatii Jagiellonian din Cracovia.

Detine titlul de doctor in drept din anul 1995, acordat de catre Universitatea Panthéon – Assas (Paris II). Este consilier juridic si, in aceasta calitate, este membru al Colegiului Consilierilor Juridici din Polonia. Intre 2006 si 2010, Ludwik Sobolewski a fost Presedinte al Asociatiei Avocatilor din Polonia.

Bursa de Valori Bucuresti

Pe fundalul unei traditii de peste 70 de ani de burse de marfuri, care au functionat dupa modelul burselor occidentale, istoria Romaniei consemneaza, in anul 1881, aparitia primei burse de valori. Acest fapt s-a datorat ca urmare a adoptarii Legii asupra burselor, mijlocitorilor de schimb si mijlocitorilor de marfuri. Realizata dupa model francez, aceasta lege reglementa infiintarea, prin decret regal, a burselor de valori si marfuri.
Deschiderea bursei din Bucuresti, ca urmare a adoptarii acestei legi, a avut loc la 1 decembrie 1882, in cladirea Camerei de Comert din Str. Doamnei, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 fiind publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. Evolutia cadrului normativ in domeniul pietei de capital a fost marcata de urmatoarele etape:
- anul 1904 – o noua lege a bursei in care operatiunile bursiere sunt mai clar definite si, ca o consecinta imediata, publicul larg este tot mai convins de eficienta plasamentelor in titluri de valoare;
- anul 1929 aduce legea asupra bursei, cunoscuta ca „Legea Madgearu”, care a reprezentat unificarea legislativa a regimului burselor din Romania si, totodata, o abordare moderna a actului legislativ.
Dupa incheierea crizei economice 1929 – 1933, odata cu refacerea economica, „Bursa de efecte, actiuni si schimb in Bucuresti”, cunoaste si ea un curs ascendent, anul 1939 reprezentand apogeul perioadei interbelice. De mentionat ca, la momentul anului 1939, se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului si al asigurarilor.