ZIARUL FINANCIAR şi Banca Transilvania vă invită sa dezbatem următoarele teme:
● Adaptarea la noile condiţii meteorologice
1. Minimum tillage este o tehnologie care reduce costurile într-o fermă şi care ajută în anii secetoşi. Ce presupune? Care sunt primii paşi pe care un fermier trebuie să îi facă dacă doreşte să treacă la acest mod de lucru al terenului? Se potriveşte la terenurile din zona de vest a ţării? Poate să facă legătura cu măsurile noi de subvenţie APIA? Ajută la obţinerea certificatelor de carbon? De ce investiţii noi este nevoie pentru a trece la această tehnologie?
2. Culturile de primăvară, de porumb şi floarea-soarelui, mai sunt viabile în noile condiţii de climă? Sunt zone în partea de vest în care porumbul i-a ajutat pe oameni „să se ridice”? Cu ce ar putea fi înlocuite? Este timpul pentru hibrizi rezistenţi la secetă (modificaţi genetic)?
● Evenimentele anului 2024
Care sunt implicaţiile pe întregul lanţ în agrobusiness al ordonanţelor recent aprobate de guvern? Vor afecta mai multe domenii, cum ar fi producţia agricolă, procesarea alimentelor, comerţul şi distribuţia?
● Profitabilitatea fermei
1. Producţia mare la hectar, în noile condiţii climatice, este o ţintă fezabilă pentru fermieri? Cât de important este controlul costurilor în aceste condiţii de climă şi fluctuaţii de preţ inputuri/cereale?
2. Dacă până de curând vânzarea cerealelor nu era o problemă, trebuie fermierii să planifice mai bine vânzarea viitoarei producţii? Care sunt cele mai bune instrumente pentru gestionarea fluctuaţiilor preţurilor cerealelor?
3. Ucraina va rămâne în piaţa cerealelor, cum se pot adapta fermierii români şi cum îşi pot menţine profitabilitatea?
● Finanţarea agriculturii
1. Mai este nevoie de încă un program IMM Invest/Fermierul? Nu este mai oportună împărţirea resurselor statului între un program IMM Invest/Fermierul şi constituirea unui fond fezabil pentru despăgubire în caz de secetă, cu asigurarea culturilor din partea asiguratorilor pentru secetă?
2. În condiţiile în care fenomenul de secetă este tot mai des, mai este loc pentru investiţii într-o fermă?
3. Deşi în teorie este sprijinită, în practică suferă, este zootehnia o soluţie de creştere a profitului unei ferme? „Visul” integrării producţiei se poate realiza, poate să fie o soluţie pentru fermele mici şi medii?
4. În condiţii de secetă, ce nu oferă sistemul bancar?