Intr-o perioada in care Europa este concentrata pe reducerea consumului, eficienta la toate nivelurile, solutii pentru a reduce poluarea si a face din viata de zi un mediu pregatitor pentru generatiile care vin, energia joaca un rol-cheie. Comisia Europeana a lansat in aceasta vara pachetul Fit for 55, adica o serie de masuri care includ politici cu impact asupra domeniilor precum energia, industria, transportul sau incalzirea cladirilor, iar Romania are, in acest context, un avantaj paradoxal: cu o dezindustrializare abrupta in spate, impactul energetic asupra mediului nu este atat de mare ca in cazul tarilor puternic dezvoltate.
Energia verde devine tot mai mult o realitate, proiectele in domeniul regenerabilelor sunt numeroase si chiar si in zona Moldovei, o regiune ocolita, in general, de investitii majore, sunt acum puse pe hartie proiecte eoliene de circa 60 de milioane de euro, cu avize sau contracte de racordare la retea obtinute in ultimul an.
Romania are insa un deficit in zona de productie, ca urmare a lipsei de investitii, fapt care a facut obligatorii importurile de energie de peste granite. Si la preturi deloc mici. Facturile la energie sunt deja cu 30% mai mari fata de anul trecut, iar estimarile arata ca aceste cresteri vor fi si mai accentuate in 2022.
Cum arata viitorul energetic? Ce putem face pentru ca energia verde sa devina o regula, si nu o exceptie? Cum isi poate adapta fiecare dintre noi consumul pentru a deveni sustenabil? De ce investitii este nevoie? Cum gestionam cresterile de pret si cum le facem fata? Sunt cateva dintre intrebarile la care cautam raspuns in conferinta ZF/Raiffeisen Bank “Economia verde”, dedicata energiei.