Conferinţe
DESPRE EVENIMENT

ZF Bankers Summit'15: Prima creştere a cererii de credite

După cinci ani de zile în care cererea de credite a fost anemică, 2015 va fi primul an în care trendul de scădere se opreşte şi revine pe creştere. Scăderea dobânzilor la euro, dar mai ales la lei, a readus clienţii în sucursalele băncilor, iar companiile prind din nou curaj să se uite la investiţii finanţate prin împrumuturi. 

Accelerarea procesului de curăţare a bilanţurilor şi vânzarea creditelor neperformante va permite băncilor să se uite cu mai multă încredere în viitor şi să se concentreze pe principala activitat bancară - cea de creditare. Deşi companiile, în special IMM-urile, sunt stoarse de criză, revenirea uşoară a cererii interne începe să mişte piaţa. 

Descoperirea de noi nişe de activitate şi a unor pieţe noi pentru export aduce un nou business pentru companiile româneşti. Chiar dacă prudenţa este cuvântul de ordine, atât din partea antreprenorilor cât şi a băncilor, interesele celor două părţi încep să se apropie din ce în ce mai mult. Scăderea accelerată a dobânzilor la lei a permis şi schimbarea finanţărilor în valută în cele în moneda naţională, iar această tendinţă va continua.