Conferinţe
  Meniu
Parteneri oficiali
PARTENER PARTENER PARTENER PARTNER PARTENER
Share event
DESPRE EVENIMENT

ZF Logistică, transporturi şi automotive 2025

Infrastructura rutieră a marcat un 2024 record. În premieră, 200 de noi kilometri de drum rapid s-au inaugurat, iar tendinţa pare similară şi în 2025. Războiul din Ucraina, preţul materialelor de construcţii, fiscalitatea din domeniu, reprezintă noi provocări pentru constructori.

România are nevoie de cel puţin de încă 1.000 km de autostradă însă, iar acum viitoarele drumuri trebuie să ţină cont şi de infrastructura energetică: electrificarea pieţei auto înseamnă că fiecare parcare de pe autostradă trebuie să ofere acces la staţii de 400 kW, iar acest lucru înseamnă şi conexiune la linii de înaltă tensiune.

Noile autostrăzi facilitează şi accesul spre Bucureşti dinspre oraşe care păreau prea îndepărtate pentru navetişti. Marii dezvoltatori de parcuri industriale şi logistice merg mai departe cu investiţiile şi se uită atenţi la planul de dezvoltare.

Dezvoltatorii de industrial au finalizat în 2024 peste 570.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi industriale, în creştere cu 27% faţă de 2023, astfel că la nivel naţional stocul de acest tip de spaţii a ajuns la aproximativ 7,6 milioane de metri pătraţi. Activitatea de dezvoltare a revenit pe creştere, după ce în 2023 livrările de proiecte au fost cu 46% sub nivelul din 2022, potrivit consultanţilor din piaţă. 

Bucureştiul a beneficiat de cea mai mare parte a suprafeţei construite în 2024 – 152.500 metri pătraţi (27% din total), acesta fiind urmat de Ploieşti cu 127.200 metri pătraţi (22% din total) şi Braşov cu 76.600 metri pătraţi (13% din livrările totale din 2024).

În prezent, la nivel naţional sunt în construcţie circa 230.000 metri pătraţi, însă consultanţii estimează că livrările din 2025 vor depăşi acest nivel, având în vedere că dezvoltatorii şi-au diminuat semnificativ proiectele realizate speculativ, şi încep construcţia doar după ce au securizate contracte de preînchiriere.

În Bucureşti – Ilfov se află cea mai mare suprafaţă de spaţii în construcţie (98.000 metri pătraţi), în timp ce în Arad sunt în construcţie 22.000 metri pătraţi, iar  Baia Mare va avea circa 20.000 metri pătraţi de noi spaţii finalizate pe parcursul anului.

În ceea ce priveşte cererea, în ultimul trimestru al anului trecut a fost consemnată o creştere semnificativă a activităţii de tranzacţionare – 64% peste nivelul din trimestrul al treilea. Cu toate acestea, pe întreg anul 2024, companiile au închiriat 842.800 metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice, reprezentând o scădere de 16,8% comparativ cu 2023. Cererea nouă a avut o pondere de 62% din volumul tranzacţionat în 2024, restul fiind renegocieri ale contractelor existente.

Companiile din domeniul FMCG şi de retail au fost cei mai activi chiriaşi pe piaţa închirierilor, aceştia fiind urmaţi de firmele de producţie şi automotive şi de operatorii de logistică şi distribuţie.

Cei doi constructori de autovehicule din România, Automobile Dacia şi Ford Otosan, au produs în 2024 un număr record de maşini, respectiv 560.000 de  unităti, în creştere puternică faţă de cele 513.000 din 2023

Cifra de afaceri a sectorului auto în România continuă să crească, dar acum susţinută de producţia locală. Marii componentişti, cu mici excepţii, nu doar că nu au dat oameni afară, dar au şi recrutat şi au atras noi proiecte. Acest lucru în timp ce la nivel european întreaga industrie a fost puternic lovită pe măsură ce în piaţa europeană a revenit cererea pentru maşini, iar uzinele auto, dar şi marii producători de componente nu s-au mai lovit în 2023 la fel de puternic precum în 2022 de lipsa componentelor electronice. În 2023 s-a înregistrat o uşoară creştere a cifrei de afaceri a sectorului auto în România la circa 33 mld. Euro, iar pentru 2024 partea de producţie auto a continuat sprintul, în timp ce producătorii de componente au continuat să fie afectaţi de scăderea pieţei auto europene.

Din total business auto, Dacia şi Ford reprezintă de obicei un sfert din total, adică în jur de 8 mld. euro, iar „grosul“ este reprezentat de marii producători de componente auto.

Din primele 20 de fabrici din România, 13 sunt legate de industria auto, de la producţia de autovehicule (Dacia şi Ford) la componente electrice şi electronice (Continental, Hella) şi până la fabricarea de anvelope (Continental, Michelin şi Pirelli).

 

Parteneri oficiali
Parteneri oficiali