Cum reconstruim încrederea în sistemul de sănătate din România?
Subfinantarea sectorului public sanitar din ultimii 25 ani dar si risipa din acest sector au adus un val de neincredere urias al publicului si al contributorilor la bugetul Casei de Sanatate in serviciile publice de sanatate.
Oamenii cauta iesire in sectorul privat sau chiar in strainatate. Totusi fara o reforma strategica in serviciile publice de sanatate, Romania nu poate inainta.
Bugetul alocate sanatatii, de 8 miliarde de euro pe an - din care 6 miliarde bugetul Casei de Sanatate, 1,5 miliarde de euro bugetul Ministerului Sanatatii si inca 500 milioane euro cheltuite de autoritatile locale - ar putea da randamente mult mai bune daca managementul insitutiilor publice de sanatate va raspunde criteriilor de performanta.
Multipli actori din sectorul sanatatii - Ministerul Sanatatii, casele de asigurari, Institutul de Sanatate Publica, Autoritatea Medicamentului, universitatiile de medicina si farmacie, Autoritatea de Calitate a Serviciilor din Spitale, Colegilor medicilor, Colegiul farmacistilor, SNMF - trebuie sa stea la aceeasi masa si sa decida o reforma drastica a serviciilor publice de sanatate pentru imbunatatirea calitatii acestora si recastigarea increderii publicului.