În funcţia de ministru al energiei preia un mandat delicat, sectorul pe care acum îl coordonează având nevoie de o strategie concretă de dezvoltare şi de identificarea unor modalităţi pentru atragerea investiţiilor.
-
Ministrul energiei, IMM-urilor şi mediului de afaceri,
Andrei Gerea a revenit în Guvern la finalul anului trecut, la mai puţin de un an după ce a făcut parte din Executiv ca ministru al Economiei. Gerea este membru al PNL, partid al cărui membru a fost în ultimii 23 de ani. Este absolvent al Academiei de Studii Economice Bucureşti - Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică.
În funcţia de ministru al energiei preia un mandat delicat, sectorul pe care acum îl coordonează având nevoie de o strategie concretă de dezvoltare şi de identificarea unor modalităţi pentru atragerea investiţiilor. -
Preşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
Niculae Havrileţ ocupă de la jumătatea anului 2012 funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia care practic veghează asupra funcţionării pieţelor de energie şi de gaze naturale din România.
Este absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj şi al universităţii Ecologice din Bucureşti. A lucrat mai mulţi ani în cadrul unor companii precum Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, sau fostul Distrigaz.
-
Presedinte, Consiliul Concurenţei
Bogdan Chiriţoiu ocupă de la jumătatea anului 2009 funcţia de preşedinte al Consiliului Concurenţei, după ce anterior a ocupat funcţia de consilier de stat în administraţia prezidenţială, atât în cadrul departamentului de planificare şi analiză politică, cât şi în cel de politici economice şi sociale. Este doctor în Economie cu specializarea în relaţii Economice Internaţionale, dar studiile sale includ şi Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Carol Davila, Bucureşti.
În mandatul său, Consiuliul Concurenţei a acordat cea mai mare amendă din istoria istituţiei. La începutul anului 2012 marile companii petroliere locale au fost sancţionate cu peste 200 de milioane de euro. -
Administrator Judiciar, Hidroelectrica
Remus Borza, 42 de ani, absolvent al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, promotia 1995, avocat si doctor in management, este unul dintre cei mai dinamici, experimentati si performanti manageri din Romania. Administreaza active de peste 6 miliarde euro, firmele conduse de Borza inregistrand anul trecut o cifra de afaceri cumulata de peste 1,8 miliarde de euro si contribuind la bugetul consolidat al statului cu peste 600 milioane de euro. Conduce societatea de avocati Borza si Asociatii si casa de insolventa Euro Insol, liderul pietei de insolventa din Romania.A publicat mai multe articole şi studii în Revista română de drept penal, Curierul Judiciar, Revista „Dreptul”, Revista „Studii de Drept Românesc” etc.Din portofoliul firmelor manageriate de Remus Borza amintim: Hidroelectrica, UCM Resita, Plafar, Uztel, Vulcan, Asmita Gardens, Ibiza Sol, Polisano, Silver Mountain, Servtrans, Societatea Feroviara de Turism etc.
-
Preşedinte & CEO, ENGIE România
Eric Stab ocupă funcţia de Presedinte & CEO al ENGIE Romania. Este Preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini şi membru al Comitetului Director din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
După mai multe posturi de management deţinute în Germania, Eric Stab a fost, între altele, Director al Diviziei de vânzari gaze în Europa a Grupului Gaz de France, devenind ulterior CEO al filialei de furnizare de energie şi producţie de electricitate a Grupului Gaz de France din Marea Britanie.
El a urmat un Master în Management la ESCP Europe din Paris şi a absolvit Programul Executive la Stanford University.
-
CEO, MOL Romania
Kinga Daradics este CEO al MOL Romania, companie prezenta in tara noastra inca din 1995, prin reteaua sa de benzinarii premium plasate in zonele urbane si pe rutele cu trafic intens. MOL Romania inregistreaza performante pozitive si pe segmentele de vanzari destinate companiilor, prin intermediul cardurilor de carburanti si solutiilor en gros. De asemenea, MOL a semnat acorduri de concesiune cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale pentru 3 perimetre din vestul Romaniei.
Inainte de a fi numita la conducerea MOL Romania, Kinga Daradics a coordonat strategia de dezvoltare a diviziei de carduri de carburanti a Grupului MOL, supervizand activitatea a 11 tari. Kinga Daradics a absolvit Universitatea Babes Bolyai si are o diploma de Executive MBA obtinuta la Universitatea Sheffield, din Marea Britanie. -
Director General, Electrica
Ioan Roşca a preluat funcţia de director general al Electrica în 2012, aceasta fiind cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei controlată de statul român. În perioada 2007-2012, Roşca a ocupat funcţia de director general în cadrul Electrica Distribuţie Transilvania Sud. Este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov.
Anul trecut, Electrica s-a listat simultan pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra într-o operaţiune din care a reuşit să adune de pe pieţele de capital aproape 2 miliarde de lei în schimbul unui pachet de 51%.
-
Country Manager, Enel Romania
Toni Volpe a preluat functia de Countru Manager al Enel Romania, un business de un miliard de euro, in primavara anului trecut. Toni Volpe s-a alaturat grupului Enel in urma cu 10 ani. Intre 2011 si 2014 a fost director planificare resurse umane, compensatii, dezvoltare, instruire si recrutare la nivel de grup, raportand directorului Enel pentru Resurse Umane si Organizare. Din 2005 pana in 2011, a fost Country Manager in America de Nord pentru Enel Green Power (EGP), raportandu-i directorului general executiv al EGP.
Anterior, Toni Volpe a lucrat in Departamentul pentru Strategie Corporativa al Enel, raportand direct directorului general executiv al grupului Enel cu privire la programe cheie de dezvoltare corporativa.
-
General Manager, Nuclearelectrica
Daniela Lulache a preluat conducerea Nuclearelectrica, firma care asigura 20% din energia de care are nevoie de Romania prin cele doua reactoare nucleare de la Cernavoda, la jumatatea anului 2013. In perioada 2008-2009, Daniela Lulache a fost directorul general al Fondului Proprietatea. Printre alte functii ocupate de-a lungul carierei se numara cea de managing partner la Eqvon Finance, o companie de consultanta in afaceri pe care a infiintat-o dupa plecarea de la FP. Lulache a mai lucrat in cadrul Raiffeisen Bank, in functia de director al directiei de restructurari de credite si recuperari, precum si in cadrul AVAB.
-
CEO , CEZ România
Martin Zmelik, Country Manager si Presedinte al Directoratului CEZ Romania, a preluat afacerile locale ale CEZ incepand cu luna iulie 2014, dupa 4 ani de mandat ca Director de Operatiuni al Grupului CEZ in Romania. Sub conducerea sa operationala au fost finalizate cu succes cateva dintre cele mai importante proiecte ale Grupului, precum parcul eolian din regiunea Dobrohea, sistemul hidroenergetic din Caras Severin si principalele proiecte de optimizare a proceselor menite sa conduca la excelenta operationala. Viziunea sa ca CEO este sa consolideze portofoliul existent prin optimizarea continua a proceselor si printr-un raspuns flexibil si inovator la nevoile clientilor.
-
Senior Adviser, PwC Romania
Vasile Iuga s-a alăturat PwC România la momentul înfiinţării firmei, în anul 1991. A devenit Partener în 1997 şi, începând cu anul 2004, este Country Managing Partner pentru România, având în subordine peste 650 de angajaţi în cinci birouri la nivel naţional. În 2008, Vasile Iuga a fost numit Managing Partner al PwC pentru Europa de Sud-Est (SEE - regiune care acoperă 9 ţări, cu peste 1.200 de angajaţi), din 2005 fiind şi membru al Consiliului Director al PwC pentru Europa Centrală şi de Est (CEE - regiune care include 30 de ţări, cu peste 7.500 angajaţi).
Este unul dintre cei mai respectaţi consultanţi din România, având o experienţă complexă de peste 21 de ani în domeniul implementării standardelor internaţionale de raportare financiară a auditului financiar, evaluării şi restructurării afacerilor, în preluări, fuzionări, achiziţii de business, privatizări şi consultanţă strategică.
A absolvit Facultatea de Aeronautică din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti. Ulterior, a urmat cursuri de pregătire în cadrul programelor executive ale Harvard Business School, INSEAD şi IMD Business School. Vasile Iuga este co-autorul primei cărţi româneşti despre strategii în management – Formule de succes pentru următorul deceniu - publicată în 2011, iar în 2012 a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
-
Director General, Transelectrica
Ion-Toni Teau a preluat functia de director general al Transelectrica, transportatorul national de energie, in mai, anul trecut, anterior ocupand functia de presedinte al consiliului de supraveghere al acestei companii strategice pentru sectorul energetic romanesc. Ion-Toni Teau a condus anterior opera]iunile austriecilor de la Lasselsberger in Romania si ale Sanex Cluj-Napoca. El este si presedinte al Camerei Consultan]ilor Fiscali din Romania.
-
Director, Verbund-Romania
A înfiinţat filiala Verbund România a Holdingului Verbund Austria AG, cea mai mare companie de electricitate integrată din Austria. Coordonează şi răspunde de toate activităţile ei în România, privind derularea proiectelor în producţia de energie electrică.
-
Prim Vice Preşedinte , KMG International
Cătălin Dumitru deţine poziţia de Vice Preşedinte, coordonând toate activităţile operaţionale: distribuţia, tranzacţionarea, rafinare şi petrochimie, marketing şi de retail a KMG International. Cu peste 20 ani de experienţă profesională, s-a alăturat companiei în 2002, ca Chief Financial Officer pentru două dintre companiile din grup.În baza competenţelor sale manageriale deosebite, Cătălin Dumitru a deţinut funcţia de Director General al Grupului Dyneff Franţa şi Spania, in 2008, fiind responsabil de organizarea si coordonarea operaţiunilor de depozitare, trading şi distribuţie a produselor pentru clienţii KMG International din Europa de Est.
-
CEO Romania, Franklin Templeton Investments , Manager de Fond, Fondul Proprietatea
Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv şi manager de portofoliu al fondului, s-a alăturat companiei Templeton în 1995. Responsabilităţle sale sunt legate în principal de cercetare şi analiză pentru companii din Centrul şi Sud-Estul Europei (mai puţin Rusia).
Înainte de a veni la Templeton, dl. Konieczny a fost director al Capital Market Transactions în cadrul Bank Gdanski SA, una dintre cele mai mari instituţii financiare din Polonia la acea vreme.
Dl. Konieczny este absolvent al Universităţii din Gdansk (Polonia) cu diploma de master în economie. În 1994, a obţinut licenţa de consultant de investiţii din partea Comisiei pentru Titluri de Valoare din Polonia.
-
Director General , Hidro Tarniţa
Ovidiu Demetrescu este, din noiembrie 2014, Directorul General al Hidro Tarniţa, compania care gestionează ambiţiosul, dar realistul proiect al Hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarniţa - Lăpuşteşti. Principalul obiectiv la conducerea Hidro Tarniţa vizează finalizarea cu succes a procedurii competitive de selecţie a investitorilor interesaţi în dezvoltarea acestui proiect strategic pentru sistemul energetic românesc.
Încă de la începutul carierei, a mizat pe asumarea unor provocări profesionale în diferite domenii de activitate: fuziuni şi achiziţii, asigurări şi servicii financiare, energie. Anterior preluării funcţiei de Director General al Hidro Tarniţa, Ovidiu Demetrescu a activat ca: Membru al Consiliului de Administraţie – Complexul Energetic Hunedoara (iunie 2013 – noiembrie 2014); CEO – London Brokers (decembrie 1999 – noiembrie 2014); Preşedinte al Consiliului de Administraţie - Electrica Distribuţie Transilvania Nord (mai 2013 – decembrie 2013); Country Manager – Sedgwick (august 1996 – decembrie 1999); Business Development Manager – AIG (1994 - 1996).
Ovidiu Demetrescu a urmat un program de MBA la Universitatea din Carolina de Sud - Specializare în Finanţe şi Afaceri Internaţionale şi două programe de Master – la Harvard Business School şi Facultatea de Electrotehnică din cadrul Universităţii Politehnice.
-
Director General, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN)
Gabriel Ignat ocupă de aproape un an de zile funcţia de director general al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din România, companie controlată de stat prin intermediul Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.
Este absolvent al Facultăţii de Energetică din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti. Anterior a lucrat la Dalkia România, în funcţia de manager studii proiecte mari. A fost, totodată, manager de proiect la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, în intervalul 2010 - 2013.
-
Preşedinte şi director general , GE pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova
Cristian Colţeanu, fostul ambasador al României în Italia, a preluat în toamna anului 2007 conducerea operaţiunilor gigantului american GE în România, Bulgaria şi Republica Moldova.Colţeanu a reprezentat România în calitate de ambasador în Italia între anii 2003 şi 2007. De asemenea, în această perioadă el a fost ambasador al României în Malta şi San Marino.GE este prezent pe piaţa locală de 30 de ani, având o poziţie bine conturată mai ales pe piaţa energiei unde s-a impus ca unul dintre pricipalii furnizori de echipamente şi servicii. Cel mai mare proiect eolian din România, care este de altfel şi cel mai mare pe uscat la nivel european, funcţionează cu 240 de turbine livrate de GE.Pe de altă parte, România a devenit şi un punct important de producţie pentru GE după ce grupul american a preluat operaţiunile Lufkin. Acum, GE are o fabrică de utilaj petrolier la Ploieşti pe care recent a anunţat că şi-ar dori să o extindă şi în domeniul echipamentelor pentru forajul marin.
-
Director General, Complexul Energetic Oltenia
Laurenţiu Ciurel conduce de la finalul anului 2012 Complexul Energetic Oltenia, structură care combină marile termocentrale din bazinul Olteniei cu minele de cărbuni ale fostei SNLO. Ciurel are o experienţă de peste 30 de ani în sectorul energiei termo. Este absolvent al Institutului Politehnic Traian Vuia din Timişoara, Facultatea de Mecanică Maşini Termice.Complexul Energetic Oltenia deţine o cotă de peste 20% din producţia de energie a României şi are peste 18.000 de angajaţi, majoritatea în divizia de minerit a companiei. Potrivit celor mai recente infomaţii de la Ministerul Finanţelor, Complexul Energetic Oltenia a terminat anul 2013 cu o cifră de afaceri de peste 2,6 miliarde de lei şi un profit net de 4,5 milioane de lei. Planul statului român privind această companie este listarea la Bursă, după aplicarea unui plan de reorganizare.
-
general manager, Siemens Energy
.
-
Managing Associate, Zamfirescu Racoti & Partners Attorneys at Law (ZRP)
Cătălin Micu, Managing Associate Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP), este specializat în domeniul energiei şi resurselor naturale, fiind implicat în proiecte de importanţă majoră din domeniul energetic. A acordat şi acordă o gamă largă de servicii specializate de asistenţă juridică, de la asistenţă pe tot parcursul procedurii de licenţiere, reprezentarea clienţilor în raport cu autorităţile de reglementare/supervizare în domeniul energiei, asistenţă pe durata implementării proiectelor.De asemenea, Cătălin a asistat companii cu acţionariat autohton şi multinaţionale în structurarea schemei contractuale prin care lansat business-ul în domeniul energiei (atât din surse regenerabile, cât şi convenţională), precum şi în negocierea contractelor cu partenerii locali.În sfera expertizei pe care Cătălin a dezvoltat-o în domeniul energiei, se înscriu şi tranzacţiile complexe privitoare la valorificarea certificatelor verzi.Relaţionat de expertiza în domeniul energiei, Cătălin se concentrează pe proiecte din sfera protecţiei mediului, asistând clienţii în tranzacţii sofisticate privind valorificarea certificatelor de excedent a emisiilor de gaze cu efect de seră.
-
Fondator & Managing Partner, Pachiu şi Asociaţii
Laurenţiu Pachiu este fondator şi managing partner al firmei de avocatură Pachiu şi Asociaţii si de asemenea, co-preşedintele Grupului de Practica Energie al firmei.Laurenţiu are o experienţă de 21 ani în mediul de afaceri juridice. Fost diplomat, Laurenţiu şi-a început cariera ca avocat la o firmă de avocatură de top din Statele Unite ale Americii cu sediul în Bucureşti, iar în cele din urmă a dezvoltat propria sa afacere. Laurenţiu a asistat şi reprezentat societăţi române şi străine de mare valoare cu privire la o gamă largă de aspecte legate de legislaţia românească şi internaţională. Ultimii 5 ani de activitate au fost dedicaţi asistării societăţilor energetice din România.Laurenţiu este absolvent al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti şi absolvent al Academiei Diplomatice din cadrul Ministerului Federal German de Afaceri Externe.
-
Administrator special, Hidroelectrica
Desemnat doi ani consecutivi drept personalitatea anului pentru pia]a de capital, Gabriel Dumitraşcu este omul care a condus până în ianuarie anul acesta direcţia de privatizare din cadrul Ministerului Energiei. Dumitraşcu ocupă în prezent funcţia de administrator special al Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie controlat de stat.Între 2013 şi 2014, Dumitraşcu a fost omul care a stat în spatele listării companiilor Nuclearelectrica, producător de energie cu o pondere de 20% din piaţă, Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, şi Electrica, firmă care duce energia către 3,6 milioane de clienţi. Cele trei companii au ridicat de pe bursă aproape un miliard de euro, iar acum capitalizarea lor cumulată este de circa 4,5 mld. euro.Dumitraşcu este absolvent al Politehnicii Bucureşti, licenţiat în Inginerie şi Managementul Sistemelor Industriale.
-
CEO, TotalSoft
Liviu Dragan a infiintat si conduce de 20 ani cel mai puternic producator de software pentru business din Romania, compania TotalSoft. Vizionar si carismatic, Dragan este un un model de etica si atitudine, ale carui valori solide si-au pus amprenta pe evolutia sanatoasa si profitabila a companiei.Sustinator al produselor software proprietate intelectuala si al specialistilor romani, Dragan este creatorul a doua dintre cele mai puternice branduri IT romanesti: TotalSoft si Charisma. Cele două marci reprezinta o carte de vizita autentica pentru industria autohtona de software in 29 tari de pe 4 continente.In calitate de membru fondator si de Presedinte al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (perioada 2005-2011), Liviu s-a implicat activ in promovarea industriei IT romanesti. Este cel care a introdus conceptul de management de proiect in Romania (prin sistemul Primavera) si a contribuit la crearea celei mai mari aplicatii de e-procurement la nivel european (www.e-licitatie.ro).A absolvit Magna Cum Laude secţia Energetica a Universitatii Politehnice Bucuresti, are un MBA obtinut de la ASSEBUS & Washington University si a primit Ordinul National “Pentru Merit” in gradul de Cavaler acordat de Presedintele Romaniei pentru intreaga activitate stiintifica si de cercetare, precum si pentru contributia deosebită la dezvoltarea si promovarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in Romania.